[seuraava uutinen]

Kirjastolle merkittävä hankeavustus (4.4.)

KIRJASTOLLE myönnetyn hankeavustuksen turvin on tarkoitus vahvistaa kirkkonummelaisten lasten ja nuorten lukuharrastusta.

Uudenmaan aluehallintovirasto on myöntänyt Kirkkonummen kirjastolle 42 000 euron hankeavustuksen. Hankkeen tarkoituksena on vahvistaa kirkkonummelaisten lasten ja nuorten lukuharrastusta.

– Lukemisen taito avaa teitä ja polkuja nuorelle. Opinnoissa onnistumisen edellytyksenä on lukutaito. Kirkkonummella olemme jo pitkään panostaneet erityisesti lasten ja nuorten lukuinnon vahvistamiseen. Nyt saatu merkittävä avustus antaa mahdollisuuden vahvistaa tätä työtä ja madaltaa nuorten kynnystä kirjallisuuden pariin, sanoo kirjastotoimenjohtaja Margareta Kull-Poutanen.

Hanke toteutetaan yhdessä kunnan koulujen kanssa tulevan syksyn ja ensi kevään aikana.

Hankkeen yksityiskohdat ovat vasta hahmottumassa, mutta luvassa on muun muassa rock–lyriikka-vinkkausta, lukupiirejä, rap-pajoja ja videoklippien tekemistä. Uusina toimintamuotoina on tulossa lukupiirejä ja rap-runoaskartelua, jossa hyödynnetään blogia ja Youtubea.

Tarkoituksena on perustaa Kirkkonummen suomen- ja ruotsinkielisten koulujen kanssa nuorille tarkoitettu kirjablogi, jota ylläpitää kirjaston henkilökunta yhdessä yläkoulujen opettajien kanssa. Sisältöä kaksikieliseen blogiin tuottavat ennen kaikkea yläkoulujen ja lukion oppilaat, mutta myös kirjaston henkilökunta ja opettajat.

Lapsi saa lukemisen mallin kotoa. Ruotsissa on havaittu, että iltasatukulttuuri ja lapsille ääneen lukeminen on romahtanut. Vielä vuonna 1984 vanhemmista 80 % luki lapsilleen päivittäin, kun sama luku tänä päivänä on 35 %. Iltasatuperinne herätetään eloon hauskoin keinoin.

Kirkkonummea suuremman hankeavustuksen sai Etelä-Suomessa ainoastaan Uudenmaan kirjastojen yhteishanke 45 000 euroa.