KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
Ruokavisan valtakunnallisen loppukilpailun on voittanut Veikkolan koulu Kirkkonummelta, Uudeltamaalta. Jännittävä ja äärimmäisen tiukka loppukilpailu kisattiin perjantaina 20.4. Helsingin Messukeskuksessa Lapsimessuilla. Loppukilpailussa koulujen nelihenkisten edustusjoukkueiden oppilaat valmistivat kolmen ruokalajin ateriakokonaisuuden Ruokatiedon Hyvää Suomesta -näytöskeittiössä satojen silmäparien ja median edessä. Teemana oli tänä vuonna suomalainen ruokakulttuuri.
Veikkolan koulua edustivat 8-luokkalaiset Elena Kinnunen, Vanessa Vähäketo, Jussi Virtanen ja Ronny Sunden opettajansa Ninni Kuisman tuella. Oppilaat olivat historiallisessa asemassa kilpailussa, sillä Veikkola nappasi voiton myös viime vuoden Ruokavisassa. Oppilaat pärjäsivät kuitenkin hienosti paineen alla.
– Tämän vuoden loppukilpailusta paistoi tänä vuonna erityisen hyvin ruokailo, intoili Ruokavisan sisällöntuottaja ja kotitalousopettaja Sallaroosa Häme. Tunnelma läpi visan oli rento ja iloinen. Hymy ei hyytynyt kilpailijoilta missään vaiheessa.
Edustusjoukkueiden oppilaat olivat valmistautuneet loppukilpailuun suunnittelemalla kolmen ruokalajin menun, jonka voisi tarjota vaikkapa ystäville. Ennakkotehtävässä joukkueet olivat menujen suunnittelun lisäksi perustelleet valintansa vuoden teeman ruokakulttuurin sekä vastuullisuuden näkökulmasta.
Menut olivat tänä vuonna kovatasoisia ja sisälsivät paljon pikkutarkkaa työskentelyä. Tuomarit kehuivat, kuinka erinomaisesti ruokakulttuuri-teemaa oli käsitelty. Pohjalaiset joukkueet perehtyivät erityisesti oman maakuntansa erityispiirteisiin: eteläpohjalaiset valmistivat mm. kropsua eli maakunnan omaa pannukakkua ja Pohjois-Pohjanmaalla taas ruuat sisälsivät mm. perunaa, jota tuotetaan maakunnassa runsaasti. Veikkolan koulu oli lähestynyt aihetta laajemmin historiallisesta näkökulmasta ja pohtivat ennakkotehtävässään muiden kulttuurien vaikutusta Suomen ruokakulttuurin kehittymiseen.
Veikkolan koulu valmisti alkupalaksi Svea-mamman lihapullia, vatkulikurkkuja ja minttu-jogurttikastiketta, pääruuaksi Venäjän vallan lohikeittoa ja tattarinäkkäriä ja jälkiruuaksi ylistyslaulun Suomen joutsenelle. Tuotoksena oli marenkijoutsen, joka sisälsi mm. puolukka-mascarponevaahtoa ja lakritsikastiketta.
Tuomaristo oli ihmeissään siitä, kuinka jouhevaa ja mutkatonta yhteistyötä kaikki joukkueet osoittivat työskentelyssään. Tuomaristo koostui moniammatillisesta huippujoukosta: mukana olivat opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta, toiminnanjohtaja Aira Kuvaja Kotitalousopettajaliitosta, markkinointijohtaja Arto Arhipoff Electroluxilta, tuoteasiantuntija Anni Kulju SOK:lta sekä tuotekehityspäällikkö ja Fazer Culinary Teamin manageri Karri Käki Fazer Food Servicesiltä.
Kilpailun juonsi ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi tuottajajärjestö MTK:sta.
– Menujen taso tuntuu nousseen joka vuosi, kommentoi Aira Kuvaja. Karri Käki kiitteli ryhmiä erityisesti yhteispelin toimivuudesta ja kertoi, että luotsaamansa ammattikeittäjistä koostuva Fazer Culinary Teaminkin menestyksen salaisuus on hyvin yhteen pelaava joukkue, ei niinkään yksilösuoritukset.
Voittajajoukkueen pääpalkinto on yhteisöllinen ja koko koulua hyödyttävä: voittajakoulun kotitalousluokkaa päivitetään uusilla kodinkoneilla. Palkinnosta kertoi tuomariston jäsenenä tänä vuonna vaikuttanut Arto Arhipoff Electroluxilta. Hän vitsaili, että ei tiedä vielä mikä palkinto on, tarkoittaen sitä, että palkinto räätälöidään koulun tarpeiden mukaan. Lisäksi kaikki loppukilpailuun osallistuneet oppilaat ja opettajat saivat tuotepalkinnot SOK:lta ja Fazerilta.
RUOKAVISA VAKIINNUTTANUT ROOLINSA KOULUJEN ARJESSA
Ruokavisa käytiin nyt seitsemättä kertaa.
Visasta on tullut kiinteä osa monien koulujen vuosisuunnitelmaa.
Opettajat käyttävät varsinaisen kilpailun lisäksi muutakin Ruokavisa-materiaalia tiiviisti opetuksessaan.
Kaikkiaan vuosien varrella Ruokavisan opetusmateriaali on tavoittanut kymmeniä tuhansia koululaisia.
Ruokavisaan on osallistunut opettajiensa johdolla 14 000 oppilasta noin 1 800 opetusryhmästä eri puolilta Suomea.
Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto.
Tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä ruuantekijöiden arvostusta sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina.
NELIHENKISTEN edustusjoukkueiden oppilaat valmistivat kolmen ruokalajin ateriakokonaisuuden Ruokatiedon Hyvää Suomesta -näytöskeittiössä satojen silmäparien ja median edessä. Kuva: Markku Peltola/Ruokatieto.
Jussi Salo
VEIKKOLAN koulun joukkueen voittajamenuun sisältyy Svea-mamman lihapullia, Venäjän vallan lohikeittoa ja jälkiruuaksi ylistyslaulu Suomen joutsenelle. Kuva: Markku Peltola/Ruokatieto.
Jussi Salo
YLISTYSLAULU Suomen joutsenelle. Marenkijoutsen sisältää puolukka-mascarponevaahtoa ja lakritsikastiketta. Kuva: Markku Peltola/Ruokatieto.
Jussi Salo
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
INKOO
Puh: 09 221 9200
toimitus@kirkkonummensanomat.fi
Munkinkuja 4, 02400 Kirkkonummi
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
Ruokavisan valtakunnallisen loppukilpailun on voittanut Veikkolan koulu Kirkkonummelta, Uudeltamaalta. Jännittävä ja äärimmäisen tiukka loppukilpailu kisattiin perjantaina 20.4. Helsingin Messukeskuksessa Lapsimessuilla. Loppukilpailussa koulujen nelihenkisten edustusjoukkueiden oppilaat valmistivat kolmen ruokalajin ateriakokonaisuuden Ruokatiedon Hyvää Suomesta -näytöskeittiössä satojen silmäparien ja median edessä. Teemana oli tänä vuonna suomalainen ruokakulttuuri.
Veikkolan koulua edustivat 8-luokkalaiset Elena Kinnunen, Vanessa Vähäketo, Jussi Virtanen ja Ronny Sunden opettajansa Ninni Kuisman tuella. Oppilaat olivat historiallisessa asemassa kilpailussa, sillä Veikkola nappasi voiton myös viime vuoden Ruokavisassa. Oppilaat pärjäsivät kuitenkin hienosti paineen alla.
– Tämän vuoden loppukilpailusta paistoi tänä vuonna erityisen hyvin ruokailo, intoili Ruokavisan sisällöntuottaja ja kotitalousopettaja Sallaroosa Häme. Tunnelma läpi visan oli rento ja iloinen. Hymy ei hyytynyt kilpailijoilta missään vaiheessa.
Edustusjoukkueiden oppilaat olivat valmistautuneet loppukilpailuun suunnittelemalla kolmen ruokalajin menun, jonka voisi tarjota vaikkapa ystäville. Ennakkotehtävässä joukkueet olivat menujen suunnittelun lisäksi perustelleet valintansa vuoden teeman ruokakulttuurin sekä vastuullisuuden näkökulmasta.
Menut olivat tänä vuonna kovatasoisia ja sisälsivät paljon pikkutarkkaa työskentelyä. Tuomarit kehuivat, kuinka erinomaisesti ruokakulttuuri-teemaa oli käsitelty. Pohjalaiset joukkueet perehtyivät erityisesti oman maakuntansa erityispiirteisiin: eteläpohjalaiset valmistivat mm. kropsua eli maakunnan omaa pannukakkua ja Pohjois-Pohjanmaalla taas ruuat sisälsivät mm. perunaa, jota tuotetaan maakunnassa runsaasti. Veikkolan koulu oli lähestynyt aihetta laajemmin historiallisesta näkökulmasta ja pohtivat ennakkotehtävässään muiden kulttuurien vaikutusta Suomen ruokakulttuurin kehittymiseen.
Veikkolan koulu valmisti alkupalaksi Svea-mamman lihapullia, vatkulikurkkuja ja minttu-jogurttikastiketta, pääruuaksi Venäjän vallan lohikeittoa ja tattarinäkkäriä ja jälkiruuaksi ylistyslaulun Suomen joutsenelle. Tuotoksena oli marenkijoutsen, joka sisälsi mm. puolukka-mascarponevaahtoa ja lakritsikastiketta.
Tuomaristo oli ihmeissään siitä, kuinka jouhevaa ja mutkatonta yhteistyötä kaikki joukkueet osoittivat työskentelyssään. Tuomaristo koostui moniammatillisesta huippujoukosta: mukana olivat opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta, toiminnanjohtaja Aira Kuvaja Kotitalousopettajaliitosta, markkinointijohtaja Arto Arhipoff Electroluxilta, tuoteasiantuntija Anni Kulju SOK:lta sekä tuotekehityspäällikkö ja Fazer Culinary Teamin manageri Karri Käki Fazer Food Servicesiltä.
Kilpailun juonsi ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi tuottajajärjestö MTK:sta.
– Menujen taso tuntuu nousseen joka vuosi, kommentoi Aira Kuvaja. Karri Käki kiitteli ryhmiä erityisesti yhteispelin toimivuudesta ja kertoi, että luotsaamansa ammattikeittäjistä koostuva Fazer Culinary Teaminkin menestyksen salaisuus on hyvin yhteen pelaava joukkue, ei niinkään yksilösuoritukset.
Voittajajoukkueen pääpalkinto on yhteisöllinen ja koko koulua hyödyttävä: voittajakoulun kotitalousluokkaa päivitetään uusilla kodinkoneilla. Palkinnosta kertoi tuomariston jäsenenä tänä vuonna vaikuttanut Arto Arhipoff Electroluxilta. Hän vitsaili, että ei tiedä vielä mikä palkinto on, tarkoittaen sitä, että palkinto räätälöidään koulun tarpeiden mukaan. Lisäksi kaikki loppukilpailuun osallistuneet oppilaat ja opettajat saivat tuotepalkinnot SOK:lta ja Fazerilta.
RUOKAVISA VAKIINNUTTANUT ROOLINSA KOULUJEN ARJESSA
Ruokavisa käytiin nyt seitsemättä kertaa.
Visasta on tullut kiinteä osa monien koulujen vuosisuunnitelmaa.
Opettajat käyttävät varsinaisen kilpailun lisäksi muutakin Ruokavisa-materiaalia tiiviisti opetuksessaan.
Kaikkiaan vuosien varrella Ruokavisan opetusmateriaali on tavoittanut kymmeniä tuhansia koululaisia.
Ruokavisaan on osallistunut opettajiensa johdolla 14 000 oppilasta noin 1 800 opetusryhmästä eri puolilta Suomea.
Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto.
Tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä ruuantekijöiden arvostusta sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina.
NELIHENKISTEN edustusjoukkueiden oppilaat valmistivat kolmen ruokalajin ateriakokonaisuuden Ruokatiedon Hyvää Suomesta -näytöskeittiössä satojen silmäparien ja median edessä. Kuva: Markku Peltola/Ruokatieto.
Jussi Salo
VEIKKOLAN koulun joukkueen voittajamenuun sisältyy Svea-mamman lihapullia, Venäjän vallan lohikeittoa ja jälkiruuaksi ylistyslaulu Suomen joutsenelle. Kuva: Markku Peltola/Ruokatieto.
Jussi Salo
YLISTYSLAULU Suomen joutsenelle. Marenkijoutsen sisältää puolukka-mascarponevaahtoa ja lakritsikastiketta. Kuva: Markku Peltola/Ruokatieto.
Jussi Salo
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
INKOO
Puh: 09 221 9200
toimitus@kirkkonummensanomat.fi
Munkinkuja 4, 02400 Kirkkonummi