KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
Porkkalan yhteiskoulun lukion ensimmäiset ylioppilaat kirjoittivat keväällä 1973. 50 vuotta myöhemmin, kesäkuun 1. päivänä 2023, luokka kokoontui Kirkkonummella. Silloista pääosin hyvin nuorta ja edistyksellistä opettajakuntaa tapaamisessa edusti biologian opettaja Marja Borg.
Tapaaminen korkattiin alkaneeksi juhlamaljalla Fyyrissä Kirkkonummen keskustassa, joka on muuttunut paljon. Uuden kirjastotalon paikalla oli 50 vuotta sitten vielä peltoa, jonka viereistä hiekkatietä myöten ensimmäinen ylioppilasluokka taivalsi opinahjoonsa Gesterbyssä. Koska kyseessä oli samalla ensimmäinen yhteinen kohtaaminen kouluaikojen jälkeen, kuulumisten vaihtamiseen kului tovi.
Silloisen rehtorin Martti Löfbergin saneleman tervehdyksen esitti tapaamisen koolle kutsunut Arja Ahokas: Rakkaat riemuylioppilaat Helena, Paula, Esa H, Mauri, Raija, Tauno, Arja, Esa T, Pirjo ja Marja. Te avasitte polun korkeampiin opintoihin Kirkkonummella anno domini 1973. Kiitos siitä teille. Viettäkää rattoisaa jälleennäkemistä. Olen hengessä mukana! Martti.
Toki myös muisteltiin yhteistä historiaa. Mieleen on jäänyt muun muassa, miten koulun ensimmäisten ylioppilaskirjoitusten tuloksia odotettiin jännityksellä ja kuinka hienolta tuntui, kun koko kymmenhenkinen luokka oli päässyt ylioppilaskirjoituksista läpi ensi yrittämällä ja lähtökohdista riippumatta varsin hyvin tuloksin, 7 matematiikkalinjalta ja 3 kielilinjalta. Sen arveltiin olleen helpotus myös nuorille opettajille.
Mieleen palautui myös Porkkalan yhteiskoulun alkutaival. Koulu perustettiin vuonna 1966, kymmenen vuotta sen jälkeen kun Neuvostoliitto oli luovuttanut Porkkalan tukikohta-alueen takaisin Suomelle.
Tarve koululle oli suuri ja perustamisella oli kiire, sillä uudelleen asutulle alueelle oli tullut muun muassa varuskunta ja useita teollisuuslaitoksia ja niiden myötä paljon uusia, pääosin suomenkielisiä asukkaita.
Koulu toimi ensimmäiset kolme vuotta parakkirakennuksissa nykyisen urheilupuiston kohdalla kirkon itäpuolella.
Perustamisvaiheessa se koostui keskikoulun kahdesta 1. luokasta sekä yhdestä 2. luokasta, jolla noin puolet riemuylioppilaista aloitti koulutaipaleensa Kirkkonummella. Parakkeja ja luokkia tuli vuosittain lisää oppilasmäärän kasvaessa.
Myöhemmin, kun koululle valmistui uusi rakennus Gesterbyhyn vuonna 1969, muutosta tehtiin iso tapahtuma oppilaiden kantaessa kulkueena itse omat tuolinsa uuteen koulurakennukseen.
Fyyrin jälkeen riemuylioppilaat tutustuivat Porkkalan lukioon. Lukio siirtyi Gesterbystä Kirkkonummen keskustaan vuonna 1979 koulu-uudistuksen jälkeen.
Rehtori Matti Autero esitteli lukion toimintaa ja tiloja mukanaan matematiikan opettaja Elina Lieko. Porkkalan lukio on nykyään yleislukio erikoisuutenaan vuonna 2021 aloittanut 2-vuotinen tulevaisuuslinja, joka koostuu paketista erikoisopintoja.
Todettiin että nykyinen lukio-opetus on monella tapaa hyvin erilaista verrattuna vuoteen 1973. Opetus on kurssimuotoista ja digitalisaation mahdollistamaa informaation määrää ja saatavuutta ei voi edes verrata aiempaan.
Kansainvälisillä hankkeilla on nykypäivän lukiossa merkittävä rooli. Viisikymmentä vuotta sitten otettiin vielä ensiaskeleita kansainvälisyyskasvatuksen suuntaan.
Luokan koko pieneni paitsi luokalle jäämisten tai jättäytymisten takia myös oppilaiden lähtiessä vuodeksi vaihtoon Yhdysvaltoihin.
Poikkeuksellisena tapahtumana on jäänyt mieleen syksyllä 1970 Pohjola Nordenin järjestämä viikon mittainen pohjoismainen lukiolaistapaaminen Tanskan Middelfartissa, jossa luokka oli edustettuna kahden oppilaan voimin: Olimme ilahtuneita ja vähän ihmeissämmekin, kun tanskalaiset ja norjalaiset pitivät meitä ruotsalaisina puheen perusteella.
Ruotsin kielen asema puhutti tuolloin paljon. Riemuylioppilas Mauri Kokko kirjoitti Kirkkonummen Sanomiin lukioaikana hauskan kirjoituksen Tvåspråkig - kaksikielinen, joka alkoi tosiasioiden toteamisella: Kirkkonummi on suomalaistumassa kovaa vauhtia, suuria asuinlähiöitä rakennetaan ja on rakennettu viimeisten viiden vuoden aikana runsaasti, ja tänne muuttava väki on suomenkielistä. Mutta ”ruotsalaiset” eivät näytä pitävän sitä pahana, tulojahan väkiluvun kasvu tietää….”.
Myös lukiolainen Raija Kovalainen kirjoitti samasta aiheesta. Kun ei puhuta samaa kieltä, kaksikielisen kunnan ongelmat: Monet ristiriidat ja ongelmat saavat alkunsa siitä, että osapuolet eivät puhu ”samaa” kieltä, vertauskuvallisesti ilmaistuna. Ristiriidat saattavat olla vieläkin konkreettisempia, kun on kysymyksessä todella eri kieliryhmien välinen kommunikointi. Kaksikielisessä kunnassa väärin ymmärtämistä yritetään ilmeisesti ennaltaehkäistä, sillä kieliryhmät pyrkivät eristäytymään toisistaan, eikä yhteistoimintaa tahdo syntyä juuri millään alalla….
Kulttuurihaasteita oli nuorille siis jo oman kunnan sisällä, mutta maailma laajeni kertaheitolla, kun Interrail mahdollisti Euroopassa matkustamisen edullisesti. Sitä mahdollisuutta myös moni vuoden 1973 ylioppilaista hyödynsi heti ensimmäisenä mahdollisena kesänä 1972.
Vapaa-ajalla saatettiin toteuttaa myös ajan hengen mukaista omaehtoista kotimaanmatkailua. Ensimmäiset lukiolaiset olivat varsin aktiivisia kouluaikanaan.
Oltiin mukana Teiniliiton toiminnassa ja esittämässä kouluneuvostojen perustamista vuonna 1971, otettiin kantaa muun muassa Biafran nälänhätään ja mainonnan etiikkaan sekä toimitettiin oppilaiden omaa Makasiini-lehteä.
Yhteisiäkin piirteitä eri aikakausien väliltä löytyi. Ympäristöongelmat ovat tämän päivän suurimpia haasteita ja niiden ratkominen vaatii erityisosaamista tulevaisuuden tekijöiltä. Oli ilahduttavaa kuulla, että lukion tulevaisuus-linjalla vastuullisuuden ja kestävän kehityksen opetukseen panostetaan erityisesti.
Jo 70-luvulla oltiin havahduttu luontokatoon sekä maailmassa vallitsevaan eriarvoisuuteen ja köyhyysongelmaan. Nämä huomioitiin Porkkalan yhteiskoulussa useamman eri aineen opetuksessa: kuvaamataidon tunnilla suunnittelimme ja toteutimme kantaaottavia julisteita ajankohtaisista aiheista ja opimme samalla visuaalisen viestinnän perusasioita.
Marja Borg muistaa ympäristönsuojelun teemaviikon, joka toteutettiin kaikilla luokilla eri aineiden opetukseen integroiden.
Sitä vietettiin Euroopan luonnonsuojeluviikon ohjelman mukaisesti. Vuosikertomuksen mukaan biologian ja maantieteen tunnit käytettiin teemaviikon ohjelmaan ja lisäaikaa saatiin muiden aineiden tunneista: ensimmäiset luokat puhdistivat hiidenkirnuja ja 2. luokat suorittivat pesuainetutkimuksia.
3. luokat vastasivat linnunpönttöoperaatiosta, johon kaikki halukkaat saivat osallistua ostamalla nimikkopöntön. 4. ja 6. luokat perehtyivät jätevesiongelmiin tutustumalla Rajasaaren puhdistamoon ja 5. luokat tutustuivat Suomen Sokerin jätehuoltoon. Luokat tekivät myös jätehuolto- ja käyttövesitutkimuksia, kunnaninsinööriäkin haastateltiin.
Koulu esitti Kirkkonummen kunnalle myös toivomuksen saada Vuohimäen Stormossen koulujen opetussuoksi. Seurakunnalta toivottiin koulun takamaastossa olevaa lehtomaista metsää ja niittyä opetusalueiksi.
Kirkkonummen Sanomat teki koulun ympäristötempauksesta koko aukeaman jutun.
Koulun opettajien korkea ammattitaito ja edistyksellisyys sekä toisiaan tukeva ilmapiiri ovat aina olleet merkittävässä asemassa hyvien tulosten aikaansaamiseksi.
Vierailu Porkkalan lukiossa vakuutti, että oppilaiden ja opettajien yhteisöllisyys elää edelleen vahvana vaikka oppilasmäärä on kasvanut eikä koulu ole suurelle osalle oppilaista lähikoulu.
Vuosittain koulusta valmistuu nykyään noin 170 ylioppilasta, joista tänä keväänä hieman alle sata.
Torstaina riemukasta muisteloa jatkettiin illallisella Bistro O’ Matissa hyvän ruoan merkeissä.
Lauantain ylioppilasjuhlissa aloitettiin rehtori Matti Auteron lupauksen mukaan Porkkalan lukion riemuylioppilasperinne. Mauri Melleniuksen puhe uusille ylioppilaille nostatti iloista tunnelmaa ja keräsi kiitosta.
Raija Marja-aho ja Helena Nissinen luovuttivat riemuylioppilas-stipendin Porkkalan lukion uudelle ylioppilaalle Aleksi Vehkamäelle.
TEKSTI: ESA TULISALO, MARJA AMGWERD, RAIJA MARJA-AHO
KUVAT: RIEMUYLIOPPILAAT
Porkkalan yhteiskoulun ensimmäiset ylioppilaat keväällä 1973 Gesterbyn koulun edustalla, edessä vasemmalta: Marja Vuokila, Raija Kovalainen, Arja Pulkkinen, Paula Holmstedt ja Helena Eskelinen, takana vasemmalta: Mauri Kokko, Esa Holmstedt, Pirjo Turtiainen, Tauno Nieminen ja Esa Tulisalo.
Satu Holmlund
Kevään 2023 tapaamiseen osallistuneet vasemmalta: Raili Santavuori, Esa Holmstedt, Raija Marja-aho, Mauri Mellenius, Marja Borg, Arja Ahokas, Paula Pennanen, Esa Tulisalo, Pirjo Havukainen ja Helena Nissinen.
Satu Holmlund
Porkkalan yhteiskoulu muuttamassa keskustan parakeista uuteen koulurakennukseen Gesterbyssä 1969.
Satu Holmlund
Pääsiäisloma 1971 Lahden Mukkulassa. Kevätviiman muistettiin yllättäneen retkeilijät.
Satu Holmlund
Kuvassa riemuylioppilaista Mauri, Helena ja Arja lukuvuonna 1971-72. Lehtikuva / Kirkkonummen Sanomat.
Satu Holmlund
Porkkalan lukiossa 3.6.2023, vasemmalta Raija Marja-aho, Helena Nissinen, stipendin saaja Aleksi Vehkamäki ja Mauri Mellenius.
Satu Holmlund
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
SIUNTIO
Puh: (09) 221 9200
toimitus@kirkkonummensanomat.fi
Munkinkuja 4, 02400 Kirkkonummi
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
Porkkalan yhteiskoulun lukion ensimmäiset ylioppilaat kirjoittivat keväällä 1973. 50 vuotta myöhemmin, kesäkuun 1. päivänä 2023, luokka kokoontui Kirkkonummella. Silloista pääosin hyvin nuorta ja edistyksellistä opettajakuntaa tapaamisessa edusti biologian opettaja Marja Borg.
Tapaaminen korkattiin alkaneeksi juhlamaljalla Fyyrissä Kirkkonummen keskustassa, joka on muuttunut paljon. Uuden kirjastotalon paikalla oli 50 vuotta sitten vielä peltoa, jonka viereistä hiekkatietä myöten ensimmäinen ylioppilasluokka taivalsi opinahjoonsa Gesterbyssä. Koska kyseessä oli samalla ensimmäinen yhteinen kohtaaminen kouluaikojen jälkeen, kuulumisten vaihtamiseen kului tovi.
Silloisen rehtorin Martti Löfbergin saneleman tervehdyksen esitti tapaamisen koolle kutsunut Arja Ahokas: Rakkaat riemuylioppilaat Helena, Paula, Esa H, Mauri, Raija, Tauno, Arja, Esa T, Pirjo ja Marja. Te avasitte polun korkeampiin opintoihin Kirkkonummella anno domini 1973. Kiitos siitä teille. Viettäkää rattoisaa jälleennäkemistä. Olen hengessä mukana! Martti.
Toki myös muisteltiin yhteistä historiaa. Mieleen on jäänyt muun muassa, miten koulun ensimmäisten ylioppilaskirjoitusten tuloksia odotettiin jännityksellä ja kuinka hienolta tuntui, kun koko kymmenhenkinen luokka oli päässyt ylioppilaskirjoituksista läpi ensi yrittämällä ja lähtökohdista riippumatta varsin hyvin tuloksin, 7 matematiikkalinjalta ja 3 kielilinjalta. Sen arveltiin olleen helpotus myös nuorille opettajille.
Mieleen palautui myös Porkkalan yhteiskoulun alkutaival. Koulu perustettiin vuonna 1966, kymmenen vuotta sen jälkeen kun Neuvostoliitto oli luovuttanut Porkkalan tukikohta-alueen takaisin Suomelle.
Tarve koululle oli suuri ja perustamisella oli kiire, sillä uudelleen asutulle alueelle oli tullut muun muassa varuskunta ja useita teollisuuslaitoksia ja niiden myötä paljon uusia, pääosin suomenkielisiä asukkaita.
Koulu toimi ensimmäiset kolme vuotta parakkirakennuksissa nykyisen urheilupuiston kohdalla kirkon itäpuolella.
Perustamisvaiheessa se koostui keskikoulun kahdesta 1. luokasta sekä yhdestä 2. luokasta, jolla noin puolet riemuylioppilaista aloitti koulutaipaleensa Kirkkonummella. Parakkeja ja luokkia tuli vuosittain lisää oppilasmäärän kasvaessa.
Myöhemmin, kun koululle valmistui uusi rakennus Gesterbyhyn vuonna 1969, muutosta tehtiin iso tapahtuma oppilaiden kantaessa kulkueena itse omat tuolinsa uuteen koulurakennukseen.
Fyyrin jälkeen riemuylioppilaat tutustuivat Porkkalan lukioon. Lukio siirtyi Gesterbystä Kirkkonummen keskustaan vuonna 1979 koulu-uudistuksen jälkeen.
Rehtori Matti Autero esitteli lukion toimintaa ja tiloja mukanaan matematiikan opettaja Elina Lieko. Porkkalan lukio on nykyään yleislukio erikoisuutenaan vuonna 2021 aloittanut 2-vuotinen tulevaisuuslinja, joka koostuu paketista erikoisopintoja.
Todettiin että nykyinen lukio-opetus on monella tapaa hyvin erilaista verrattuna vuoteen 1973. Opetus on kurssimuotoista ja digitalisaation mahdollistamaa informaation määrää ja saatavuutta ei voi edes verrata aiempaan.
Kansainvälisillä hankkeilla on nykypäivän lukiossa merkittävä rooli. Viisikymmentä vuotta sitten otettiin vielä ensiaskeleita kansainvälisyyskasvatuksen suuntaan.
Luokan koko pieneni paitsi luokalle jäämisten tai jättäytymisten takia myös oppilaiden lähtiessä vuodeksi vaihtoon Yhdysvaltoihin.
Poikkeuksellisena tapahtumana on jäänyt mieleen syksyllä 1970 Pohjola Nordenin järjestämä viikon mittainen pohjoismainen lukiolaistapaaminen Tanskan Middelfartissa, jossa luokka oli edustettuna kahden oppilaan voimin: Olimme ilahtuneita ja vähän ihmeissämmekin, kun tanskalaiset ja norjalaiset pitivät meitä ruotsalaisina puheen perusteella.
Ruotsin kielen asema puhutti tuolloin paljon. Riemuylioppilas Mauri Kokko kirjoitti Kirkkonummen Sanomiin lukioaikana hauskan kirjoituksen Tvåspråkig - kaksikielinen, joka alkoi tosiasioiden toteamisella: Kirkkonummi on suomalaistumassa kovaa vauhtia, suuria asuinlähiöitä rakennetaan ja on rakennettu viimeisten viiden vuoden aikana runsaasti, ja tänne muuttava väki on suomenkielistä. Mutta ”ruotsalaiset” eivät näytä pitävän sitä pahana, tulojahan väkiluvun kasvu tietää….”.
Myös lukiolainen Raija Kovalainen kirjoitti samasta aiheesta. Kun ei puhuta samaa kieltä, kaksikielisen kunnan ongelmat: Monet ristiriidat ja ongelmat saavat alkunsa siitä, että osapuolet eivät puhu ”samaa” kieltä, vertauskuvallisesti ilmaistuna. Ristiriidat saattavat olla vieläkin konkreettisempia, kun on kysymyksessä todella eri kieliryhmien välinen kommunikointi. Kaksikielisessä kunnassa väärin ymmärtämistä yritetään ilmeisesti ennaltaehkäistä, sillä kieliryhmät pyrkivät eristäytymään toisistaan, eikä yhteistoimintaa tahdo syntyä juuri millään alalla….
Kulttuurihaasteita oli nuorille siis jo oman kunnan sisällä, mutta maailma laajeni kertaheitolla, kun Interrail mahdollisti Euroopassa matkustamisen edullisesti. Sitä mahdollisuutta myös moni vuoden 1973 ylioppilaista hyödynsi heti ensimmäisenä mahdollisena kesänä 1972.
Vapaa-ajalla saatettiin toteuttaa myös ajan hengen mukaista omaehtoista kotimaanmatkailua. Ensimmäiset lukiolaiset olivat varsin aktiivisia kouluaikanaan.
Oltiin mukana Teiniliiton toiminnassa ja esittämässä kouluneuvostojen perustamista vuonna 1971, otettiin kantaa muun muassa Biafran nälänhätään ja mainonnan etiikkaan sekä toimitettiin oppilaiden omaa Makasiini-lehteä.
Yhteisiäkin piirteitä eri aikakausien väliltä löytyi. Ympäristöongelmat ovat tämän päivän suurimpia haasteita ja niiden ratkominen vaatii erityisosaamista tulevaisuuden tekijöiltä. Oli ilahduttavaa kuulla, että lukion tulevaisuus-linjalla vastuullisuuden ja kestävän kehityksen opetukseen panostetaan erityisesti.
Jo 70-luvulla oltiin havahduttu luontokatoon sekä maailmassa vallitsevaan eriarvoisuuteen ja köyhyysongelmaan. Nämä huomioitiin Porkkalan yhteiskoulussa useamman eri aineen opetuksessa: kuvaamataidon tunnilla suunnittelimme ja toteutimme kantaaottavia julisteita ajankohtaisista aiheista ja opimme samalla visuaalisen viestinnän perusasioita.
Marja Borg muistaa ympäristönsuojelun teemaviikon, joka toteutettiin kaikilla luokilla eri aineiden opetukseen integroiden.
Sitä vietettiin Euroopan luonnonsuojeluviikon ohjelman mukaisesti. Vuosikertomuksen mukaan biologian ja maantieteen tunnit käytettiin teemaviikon ohjelmaan ja lisäaikaa saatiin muiden aineiden tunneista: ensimmäiset luokat puhdistivat hiidenkirnuja ja 2. luokat suorittivat pesuainetutkimuksia.
3. luokat vastasivat linnunpönttöoperaatiosta, johon kaikki halukkaat saivat osallistua ostamalla nimikkopöntön. 4. ja 6. luokat perehtyivät jätevesiongelmiin tutustumalla Rajasaaren puhdistamoon ja 5. luokat tutustuivat Suomen Sokerin jätehuoltoon. Luokat tekivät myös jätehuolto- ja käyttövesitutkimuksia, kunnaninsinööriäkin haastateltiin.
Koulu esitti Kirkkonummen kunnalle myös toivomuksen saada Vuohimäen Stormossen koulujen opetussuoksi. Seurakunnalta toivottiin koulun takamaastossa olevaa lehtomaista metsää ja niittyä opetusalueiksi.
Kirkkonummen Sanomat teki koulun ympäristötempauksesta koko aukeaman jutun.
Koulun opettajien korkea ammattitaito ja edistyksellisyys sekä toisiaan tukeva ilmapiiri ovat aina olleet merkittävässä asemassa hyvien tulosten aikaansaamiseksi.
Vierailu Porkkalan lukiossa vakuutti, että oppilaiden ja opettajien yhteisöllisyys elää edelleen vahvana vaikka oppilasmäärä on kasvanut eikä koulu ole suurelle osalle oppilaista lähikoulu.
Vuosittain koulusta valmistuu nykyään noin 170 ylioppilasta, joista tänä keväänä hieman alle sata.
Torstaina riemukasta muisteloa jatkettiin illallisella Bistro O’ Matissa hyvän ruoan merkeissä.
Lauantain ylioppilasjuhlissa aloitettiin rehtori Matti Auteron lupauksen mukaan Porkkalan lukion riemuylioppilasperinne. Mauri Melleniuksen puhe uusille ylioppilaille nostatti iloista tunnelmaa ja keräsi kiitosta.
Raija Marja-aho ja Helena Nissinen luovuttivat riemuylioppilas-stipendin Porkkalan lukion uudelle ylioppilaalle Aleksi Vehkamäelle.
TEKSTI: ESA TULISALO, MARJA AMGWERD, RAIJA MARJA-AHO
KUVAT: RIEMUYLIOPPILAAT
Porkkalan yhteiskoulun ensimmäiset ylioppilaat keväällä 1973 Gesterbyn koulun edustalla, edessä vasemmalta: Marja Vuokila, Raija Kovalainen, Arja Pulkkinen, Paula Holmstedt ja Helena Eskelinen, takana vasemmalta: Mauri Kokko, Esa Holmstedt, Pirjo Turtiainen, Tauno Nieminen ja Esa Tulisalo.
Satu Holmlund
Kevään 2023 tapaamiseen osallistuneet vasemmalta: Raili Santavuori, Esa Holmstedt, Raija Marja-aho, Mauri Mellenius, Marja Borg, Arja Ahokas, Paula Pennanen, Esa Tulisalo, Pirjo Havukainen ja Helena Nissinen.
Satu Holmlund
Porkkalan yhteiskoulu muuttamassa keskustan parakeista uuteen koulurakennukseen Gesterbyssä 1969.
Satu Holmlund
Pääsiäisloma 1971 Lahden Mukkulassa. Kevätviiman muistettiin yllättäneen retkeilijät.
Satu Holmlund
Kuvassa riemuylioppilaista Mauri, Helena ja Arja lukuvuonna 1971-72. Lehtikuva / Kirkkonummen Sanomat.
Satu Holmlund
Porkkalan lukiossa 3.6.2023, vasemmalta Raija Marja-aho, Helena Nissinen, stipendin saaja Aleksi Vehkamäki ja Mauri Mellenius.
Satu Holmlund
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
SIUNTIO
Puh: (09) 221 9200
toimitus@kirkkonummensanomat.fi
Munkinkuja 4, 02400 Kirkkonummi