Jussi Salo
LÄNSI-UUDENMAAN HYVINVOINTIALUE
Hoitajat apuun terveysasemapalveluissaLänsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on ongelmia terveysasemapalveluissa. Palvelujen saannin edistämiseksi on muun muassa otettu käyttöön lääkäreiden ammatinharjoittajamalli. Kyseisen mallin mukaista toimintaa on jo muokattu, ja lääkäreiden saamiseksi on myös perustettu dynaaminen toimittajarekisteri. Käytännössä tuo rekisteri tarkoittaa, että lääkärien saamista edistetään terveyspalveluyritysten avulla. Ammatinharjoittajamalli vaikuttaa kiinnostaneen lääkäreitä kyseisen kumppanuuden myötä. Se ei ole yllätys, koska yksityisellä työskentelevät lääkärit ovat ammatinharjoittajia. Ammatinharjoittajamalli ei kuitenkaan ratkaise terveysasemapalvelujen ongelmia.
Palvelujen saatavuutta ja hoidon sujuvuutta on parannettava muistaen, että julkisen sektorin palveluissa toimitaan eri logiikalla kuin yksityisellä, jossa tavoitellaan voittoa. Lisäksi tulee muistaa, että koulutetut hoitajat pystyvät edistämään terveysasemapalvelujen saamista. Edes ammatinharjoittajamallista ei saa seurata sitä, että hoitajat toimisivat vain lääkäreiden apulaisina.
Ammatinharjoittajamallia ei tule laajentaa koskemaan hoitajia, koska sillä heikennettäisiin pienipalkkaisten hoitajien pärjäämistä. Hoitaja ei saisi samaa työsuhdeturvaa ja -etuja, jota työsuhteessa olevat hoitajat saavat. Ammatinharjoittajille ei kerry vuosilomaa eikä oikeutta palkalliseen sairauspoissaoloon.
Vaikuttaa siltä, että hoitajien ammattitaidon hyödyntäminen edellyttää käytössä olevassa tiimimallissa ja kokeiltavassa ammatinharjoittajamallissa hoitajien tehtävien muokkaamista. Ei ole tarkoituksenmukaista, että jopa hoidon tarpeen arviointia tekevien hoitajien työ on muodostunut sellaiseksi, että asiakkaan asian hoitamisesta pitää kaikissa tilanteissa kysyä lääkäriltä.
Hoitajilla olisi ammattitaitoa hoitaa monia terveysasemapalvelujen asiakkaiden asioita. Asiakkaiden on päästävä tarvittaessa myös lääkäriin. Nykyinen lääkärien määrä ei kuitenkaan mahdollista sitä, että kaikissa asioissa lääkärin vastaanotolle pääsee heti. Siksi hoitajien vastaanottotoimintaa tulee lisätä. Olen jo tehnyt määräraha-aloitteen hoitajien määrän lisäämiseksi. Hoitajamäärän lisäämisellä saataisiin käyttöön erittäin hyväksi havaittu omahoitaja-omalääkärimalli.
Hyvinvointialueen terveysasemapalvelujen tilanne ei ole aina lainmukainen, ja on ajoittain myös aluevaltuuston linjausten vastainen. Kiireettömissä asioissa palveluihin on päästävä maan hallituksen mukaan kolmessa kuukaudessa ja aluevaltuuston linjauksia noudattaen kahdessa viikossa. Jopa Sotkamossa on onnistuttu parantamaan terveysasemapalveluja hoitajien avulla. Miksi emme onnistuisi siinä myös Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella?
JOHANNA VÄRMÄLÄ (SD.)
Aluehallituksen 1. vpj
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaaliehdokas
Espoo