Jussi Salo
INKOO
Inkoon on katsottava yhdessä eteenpäinInkoon terästehdashanke herättää edelleen keskustelua. Haluan ensiksi todeta, että asia ei ole allekirjoittaneelle helppo. Olen kuitenkin tarkastellut asiaa monesta näkökulmasta ja ajattelen, että on parempi Inkoolle hyväksyä Joddböle V-kaava.
Kaavatyössä on laajasti kuultu inkoolaisia. Nyt kaavaehdotuksessa on huomioitu inkoolaisten ja myös kesäasukkaiden näkemyksiä, ja ympäristöön liittyviä säädöksiä on tiukennettu monelta osin. Kunta on myös saanut todella hyvän maankäyttösopimuksen, joka tuo kunnalle yli 10 miljoonan euron korvauksen. Myös valtio osallistuu hankkeen edistämiseen parantamalla Tähteläntien ja Satamatien liittymät. Nämä ovat tervetulleita uutisia ja osoitus siitä, että viestiämme Inkoosta on kuultu.
Inkoossa olemme koko ajan varautuneet siihen, että hanke ei toteudu. Voi olla, että hanke ei saa rahoitusta, he eivät täytä ympäristöviranomaisten vaatimuksia tai energiansaannin suhteen tulee ongelmia. Meidän on siksi oltava pragmaattisia tämän hankkeen suhteen. Kävi miten kävi, niin voimme kuitenkin jo nyt sanoa, että saimme meille tärkeää infrastruktuuria parannettua.
Kunta on varautunut moneen riskiin, joita kuntalaiset ovat pohtineet. Me olemme maankäyttösopimuksessa varautuneet siihen, että hanke jää kesken tai ei toteudu. Inkoon talous turvataan näissä tilanteissa. Inkoolaisten vedensaanti turvataan myös. Maankäyttösopimuksessa Inkoo saa yli kymmenen miljoonan euron korvauksen.
Osa inkoolaisista on kritisoinut päätöksentekoa asiassa. Tässä kohtaa minun on todettava seuraavaa - Inkoossa ei järjestetty keväällä terästehdasvaaleja vaan kuntavaalit. Vaaleissa valittiin 27 valtuutettua johtamaan Inkoota seuraavat neljä vuotta. Jo vaalikampanjan aikana pidin todella ikävänä sitä, että löytyi ehdokkaita ja ryhmittymiä, jotka maalasivat kuvaa terästehdasvaaleista sekä siitä, että nyt vain yhdestä asiasta äänestetään. Se ei ollut hyväksi Inkoon demokratialle vaan johti harhaan inkoolaisia. Tästä ei kuitenkaan voi syyttää Joddböle V-kaavan puoltajia. Itsekin kerroin kantani julkisuuteen selvästi ennen vaaleja. Ymmärrän kuitenkin varsin hyvin heitä, jotka vastustavat hanketta ja toivoivat toisenlaista lopputulosta. He ovat varmaan pettyneitä ja enemmistön on kuultava heitä tarkkaan. Se on välttämätöntä, jotta kunta pääsee tässä asiassa eteenpäin. Enemmistön vastuulla on huomioida myös vähemmistöön jääneiden näkemykset jatkotyössä. Tätä pidän tärkeänä Inkoon yhteneväisyyden näkökulmasta. Kaikkien on oltava mukana.
Nyt Inkoon kunnanvaltuusto käsittelee asiaa noudattaen tulevan valtuuston tahtoa. Tulevasta valtuustosta 15 valtuutettua, eli enemmistö, on tehnyt yhteisen kannanoton, jossa he sanovat olevansa sinut sen kanssa, että istuva valtuusto käsittelee kaavan. Tätä tulevan valtuuston kantaa nyt noudatamme. Se on demokratian kunnioittamista.
Inkoon on kuitenkin lähdettävä rakentamaan toimivaa yhteistyötä poliittisesti, vaikka tämä terästehdasasia herättääkin keskustelua. Inkoossa on paljon enemmän asioita, jotka yhdistävät meitä. Toivonkin nyt, että voimme lähteä rakentamaan kuntaa yhdessä eteenpäin. Tässä työssä pidän toimivaa vuoropuhelua tärkeänä. Itse olen varannut aikaa siihen, että voin keskustella hankkeesta inkoolaisten kanssa eri foorumeissa. Haluan myös, että Inkoo lähtee edistämään Inkoolle muita tärkeitä asioita. Inkoon tulevaisuus ei saa rakentua vain terästehtaan varaan.
HENRIK WICKSTRÖM
Kansanedustaja, (r.)
Kunnanhallituksen pj.
Inkoo