Jussi Salo
KIRKKONUMMI
Kasvisruoka kuuluu kestävään kasvuunKirkkonummen kestävän kasvun ohjelma on parhaillaan työn alla. Tavoitteena on löytää keinoja tasapainottaa kunnan taloutta pitkällä aikavälillä ja turvata tärkeät palvelut myös tulevaisuudessa. Nyt on oikea hetki tunnistaa toimet, jotka tukevat samanaikaisesti kuntalaisten hyvinvointia, ilmastonmuutoksen hillintää ja taloudellista kestävyyttä. Yksi tällainen toimi on kasvipohjaisen ruoan osuuden lisääminen julkisissa ruokapalveluissa.
Kasvispainotteinen ruokavalio on tutkitusti hyväksi terveydelle, ympäristölle ja samalla myös kuntataloudelle. Jos Kirkkonummi puolittaisi julkisessa ruokailussa lihan kulutuksen ja korvaisi sen kotimaisilla kasviproteiineilla, voitaisiin säästää jopa 237 000 euroa vuodessa. Tämä perustuu vuoden 2024 ravitsemussuosituksiin ja Greenpeace Suomen tuoreeseen selvitykseen (Kasvisruoka kannattaa, 2025).
Kunnan ruokapalvelut vaikuttavat laajasti: ne tavoittavat lapsia, nuoria, ikäihmisiä ja monia muita kuntalaisia päivittäin. Samalla niillä on suuri symbolinen merkitys: ne kertovat siitä, millaista arkea kunnassa halutaan edistää. Lisäämällä kasvipohjaisia vaihtoehtoja voimme tehdä ruokailusta entistä kestävämpää – pienin mutta vaikuttavin askelin.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on osa kunnan lakisääteisiä tehtäviä. Ravitsemus on keskeinen osa tätä työtä, se vaikuttaa suoraan niin sairauksien ehkäisyyn, oppimiseen kuin arjen jaksamiseenkin. Kasvipohjaisen ruoan tarjoaminen on yksi konkreettinen ja vaikuttava tapa tukea kuntalaisten terveyttä.
Kestävän kasvun ohjelmassa linjataan pitkän aikavälin ratkaisuja kunnan tulevaisuuden turvaamiseksi. Nyt on tärkeää, että siinä huomioidaan kasvipohjaisen ruoan mahdollisuudet niin säästöjen, hyvinvoinnin kuin ympäristön näkökulmasta. Tämä on teko, joka kannattaa monella mittarilla.
MINNA ENQVIST
Kuntoutuksen asiantuntija
Kunnanvaltuutettu