Satu Holmlund
KIRKKONUMMI
Lavanti: Koulutus on kunnan tärkein tehtäväKuntavaalien tärkein aihe. Koulutus. Kuntien tärkein ja suurin tehtävä nyt, kun sote-palvelut ovat hyvinvointialueiden vastuulla. Tänä sunnuntaina selviää millainen suunta Suomen kunnissa otetaan koulutuksen suhteen. Korjataanko kurssia takaisin kohti niitä aikoja, jolloin pieni Suomi oli koulutuksen suurvalta? Vai jatketaanko nykyistä linjaa, jossa koulutus on yhä harvemman saavutettavissa?
Kouluttautumisen mahdollisuuksia rakennetaan jo varhaiskasvatuksessa. Se on myös se hetki, jolloin lapsi pääsee kunnan järjestämän koulutuksen pariin. Laadukkaassa varhaiskasvatuksessa annetaan lapsille eväät peruskoulua varten, kotioloista riippumatta. Siellä opetetaan hyviä elintapoja ja sosiaalisia taitoja aikana, jolloin lapsi on erityisen vastaanottavainen.
Peruskoulussa luodaan pohja oppimiselle, josta on hyvä ponnistaa oman potentiaalin mukaisesti. Siellä ei kuitenkaan opita kurilla ja kepillä, vaan sillä, että opettajille annetaan mahdollisuus kohdata oppilaansa. Sillä, että jokaiselle lapselle on aikaa ja hänen tarvitsemansa tuki. Tästä pitää myös antaa hallitukselle kunniaa, että ainakin paperilla oppimisen tuen uudistus on askel oikeaan suuntaan. Samaan aikaan valitettavasti kuntien rahoitusta on leikattu, joten lopputulos on vielä auki. Peruskoulun päätteeksi pitäisi myös jokaiselle nuorelle antaa parhaat eväät valintaan siitä, jatkavatko he ammattikouluun vai lukioon.
Ammatillinen koulutus on valitettavasti ollut tämän hallituksen erityiskohtelussa, ja siten kärsinyt useista leikkauksista. Vaikka tavoitteemme olisi nostaa korkeakoulutettujen astetta, se ei poista ammattiosaajien tarvetta. Ammattikoulu on myös osa monen polkua korkeakoulutukseen. Minunkin. Kunnat voivat toki yrittää osaltaan parantaa ammatillista koulutusta, mutta se vaatii sellaisia päättäjiä, joille koulutus on muutakin kuin juhlapuheita.
Mikäli nuori valitsee lukion, hän saa yleissivistävää koulutusta pidempään kuin ammattikoulun valinnut ikätoverinsa. Siellä pitääkin huolehtia siitä, että nuorella on eväät seuraavalle koulutusasteelle.
Eikä koulutus lopu korkeakouluunkaan, vaan muuttuvassa maailmassa jokaisen meistä on tarpeen aika ajoin päivittää osaamistaan. Vaikka hallitus lakkautti aikuiskoulutustuen. Jotkut tekevät sen työnantajan avustuksella, toiset omalla kustannuksellaan, mutta osa päätyy tässä kohtaa takaisin kunnan palveluiden piiriin, TE-toimiston kautta.
Eli vaikka koulutus onkin kunnan keskeisimpiä tehtäviä, voisi hyvin sanoa kunnan olevan keskeisimpiä kouluttajia.
LAURI LAVANTI
Kirkkonummen Vihreiden puheenjohtaja
Kunta- ja aluevaaliehdokas
Lukion ja ammattikoulun käynyt diplomi-insinööri