KANTVIKIN kasviöljypuristamo. Kuva: Apetit
Jussi Salo
KIRKKONUMMI
Apetit investoi Kantvikin kasviöljypuristamon toimintaan – tukee rapsijauhe BlackGrainin kaupallistamistaKIRKKONUMMI
Apetit investoi noin 2 miljoonaa euroa Kantvikin kasviöljypuristamoon. Investoinnilla parannetaan BlackGrain from Yellow Fields® -rapsijauheen raaka-aineen valmistusprosessia. Loppuvuoden 2025 aikana tehtävä investointi tukee vahvasti BlackGrainin kaupallistamista.
Investointi Kantvikin kasviöljypuristamolle moninkertaistaa BlackGrainin raaka-aineen valmistuskapasiteetin ja parantaa merkittävästi prosessin laatua ja tehokkuutta. Lisäksi siihen sisältyy korvausinvestointeja puristamon nykyisiin prosesseihin.
”Raaka-aineen saatavuus on ollut yksi pullonkaula varsinaisen tuotannon kasvattamiselle. Nyt tehtävä investointi on merkittävä askel BlackGrainin kaupallistamispolulla”, Apetitin Öljykasvituotteet-liiketoiminnon johtaja Timo Huttunen kertoo.
”Rypsistä ja rapsista tehdään jatkossa kolmea eri tuotetta: kasviöljyä, puristetta eläinruokintaan ja raaka-ainetta BlackGrainin tuotantoon. Varsinainen BlackGrain -rapsijauhe valmistetaan edelleen alihankintana Kantvikin ulkopuolella. Nyt tehtävällä investoinnilla varmistetaan raaka-aineen saatavuus pitkälle tulevaisuuteen ja luodaan pohja mahdollisille jatkoinvestoinneille, Huttunen sanoo.
Apetit tekee samaan aikaan selvitystä vaihtoehdoista rapsijauhe BlackGrainin tuottamiseksi. Apetit arvioi mahdollisia yhteistyökumppanuuksia sekä tuotannon aloittamista investoimalla Kantvikin kasviöljypuristamolle tai ostopalveluilla.
MIKÄ BLACKGRAIN?
•Rypsistä ja rapsista jalostettu innovatiivinen tuote, jolle on myönnetty uuselintarvikelupa 2021
•Säilyttää rypsin ja rapsin hyvät ravitsemusominaisuudet: se sisältää kuituja, proteiinia ja hyviä rasvoja
•Miedon makuinen, monipuolisesti hyödynnettävä
•Käytetään parantamaan elintarvikkeiden rakennetta ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia
•Ravintoketjua lyhentävä innovaatio, jota valmistetaan kasviöljynpuristuksessa syntyvästä tuotteesta
•Vegaaninen, gluteeniton, FODMAP-yhteensopiva, GMO-vapaa
•Voidaan käyttää kasviproteiinituotteissa, lihapullissa, välipalatuotteissa, napostelutuotteissa, muroissa sekä leivonnassa parantamassa elintarvikkeen makua, ravitsemuksellisia ominaisuuksia ja rakennetta.