LUKIJAMATKAT
Gotlanti yllättää: Keskiaikainen helmi ItämerelläLUKIJAMATKAT
Lähes Uudenmaan kokoinen Gotlanti on Ruotsin suurin saari. Se sijaitsee Itämerellä, noin 90 kilometrin päässä Ruotsin rannikosta. Omaa rannikkoa saarella on peräti 800 kilometriä. Saarella asuu vakituisesti noin 60 000 ihmistä, mutta kesällä asukasmäärä moninkertaistuu.
Gotlannin tunnetuin kohde on saaren ainoa virallinen kaupunki, keskiaikainen hansakaupunki Visby. Jykevät kiviset kehämuurit ja romanttiset ruusukujat ovat tehneet Visbystä Unescon maailmanperintökohteen. Saaren omaleimainen tunnelma syntyy sen historiasta, karunkauniista luonnosta ja kulttuuriperinnöstä.
Gotlannin pitkä historia
Visby kasvoi yhdeksi harvoista ruotsalaisista Hansaliiton jäsenistä. Hansaliitto oli pohjoissaksalaisten kaupunkivaltioiden löyhä yhteenliittymä, joka hallitsi Itämeren kauppaa 1200-luvulta noin 1400-luvulle saakka. Vaurautta Visbyyn toivat suola, vilja, turkikset ja vilkas laivaliikenne.
Gotlannin historia ulottuu kuitenkin paljon kauemmas kuin keskiaikaan. Saaren alkuperäisasukkaat, gutarit, olivat tunnettuja merikauppiaita, jotka purjehtivat idän vesireittejä pitkin Mustallemerelle ja Lähi-itään saakka. Heidän kielensä, gutniska, on viikinkiajalta juontuva ruotsin murre, jota puhutaan saarella yhä.
Ajanjaksolta on peräisin poikkeuksellisen paljon arkeologisia löytöjä: yli 700 hopea-aarretta sekä harvinaisia kuvalaattoja eli kivipaaseja, joihin on hakattu tarinallisia kohtauksia laivoista, mytologiasta ja elämästä ennen kirjoitustaidon yleistymistä.
1900-luvulla saari nousi uuteen julkisuuteen kulttuurin ja viihteen kautta. Ohjaaja Ingmar Bergman asui Gotlannin pohjoisosassa Fårön saarella. 1970-luvun Peppi Pitkätossu -sarjan Huvikumpu kuvattiin Visbyssä, ja saari esiintyy myös Selma Lagerlöfin klassikkoteoksessa Nils Holgerssons ihmeellinen matka.
Nykyisin Visby tunnetaan historiansa lisäksi useista teemaviikoista. Keskiaikaviikko elävöittää kaupunkia turnajaisineen ja naamiaisasuineen, Almedalen-viikolla puolueet kokoontuvat poliittisiin keskusteluihin, ja heinäkuun lopulla vietetään niin sanottua ”Tukholman viikkoa”, jolloin saari täyttyy nuorista juhlijoista.
Keskiaikainen kivikaupunki ja rauhallinen saariluonto
Luonnoltaan Gotlanti on ainutlaatuinen. Kalkkikivinen maaperä heijastaa valoa tavalla, joka saa maiseman näyttämään eteläisemmältä kuin leveysaste antaisi odottaa. Katajapensaikot, kedot ja harmaat kivimuurit muodostavat saaren tyypillisen maiseman. Pohjoisessa sijaitseva Fårö tunnetaan raukeista - jylhistä kivimuodostelmista, jotka meri on muovannut vuosituhansien aikana.
Visbyssä kulkija löytää itsensä rauhallisesta keskiaikaisesta kaupungista, jossa kapeat mukulakivikujat houkuttelevat kuljeskelemaan. Talojen pastellisävyiset julkisivut, ja ruusuköynnökset luovat romanttisen tunnelman.
Kaupungissa on säilynyt myös 12 keskiaikaista kirkonrauniota. Alun perin kivikirkkoja oli saarella peräti yli 90. Monet Gotlannin kirkoista jäivät vähitellen pois käytöstä kaupungin loiston hiipuessa varhaismodernina aikana. Pohjoisosassa sijaitseva Pyhän Klemensin rauniokirkko on erityisen vaikuttava.
Lampaita, sahramia ja tryffeleitä
Gotlanti ei olisi Gotlanti ilman lampaita. Harmaavillainen gotlanninlammas on paitsi maisemallisesti tärkeä eläin, myös saaren ylpeydenaihe. Sen villasta valmistetaan laadukkaita tekstiilejä ja sen lihaa tarjoillaan paikallisissa ravintoloissa. Perinteisin herkku on savustettu lammas.
Makean ystäviä ilahduttaa sahramilla maustettu pannukakku, joka tarjoillaan kermavaahdon ja hillon kera. Syksyisin saarella etsitään tryffeleitä ja vietetään tryffelifestivaalia - Gotlannin kalkkikivinen maaperä luo otolliset olosuhteet niiden kasvulle
Paikallinen huumori pilkahtelee myös ruokakulttuurissa. Visbyn kujilta voi löytää Gottgluggin eli ”herkkuaukon” - kadulle avautuvan ruokakioskin. Ja jos etsit lounaspaikkaa Visbyn torilla, voit istahtaa betonisten, lampaan muotoisten penkkien päälle. Ne muistuttavat lempeällä tavalla siitä, kuka Gotlannin todellinen valtias on.