JUDO
Kirkkonummen Judoseura juhli 40-vuotista taivaltaan yhteisöllisessä hengessäJUDO
Kirkkonummen Judoseura vietti lauantaina 7.6.2025 40-vuotisjuhlaansa näyttävästi ja lämminhenkisesti. Juhlassa seuratoiminnan ydin, yhteisöllisyys ja talkootyö, olivat vahvasti esillä. Pitkä historia ja vankka perusta, jonka seuran perustaja Hannu Ruuth aikoinaan loi, näkyvät edelleen seuratoiminnan arjessa ja juhlassa. Nykyinen puheenjohtaja Tomi Vehmas jatkaa perinnettä, joka on kasvattanut lukuisia judokoita Suomen ja kansainvälisen huipputason kilpailuihin sekä liikuttanut tuhansia kuntalaisia vuosien varrella.
Juhlan ohjelmaan kuului judoharjoitus, jonka ohjasivat seuran omat kasvatit ja entiset huippukisaajat Rasmus Rinne ja Emilia Kanerva, tarjoten yli 50 osallistujalle mahdollisuuden kokea judon iloa ja seuran yhteishenkeä. Lisäksi nautittiin hyvää ruokaa ja juhlakakkua, ja tilaisuudessa palkittiin ansioituneita judokoita. Palkinnot jakoi Judoliiton puheenjohtaja Esa Niemi, joka korosti Kirkkonummen Judoseuran merkitystä suomalaisessa judoyhteisössä.
Seuran vahvuutena on ollut vuosikymmenten ajan yhteisöllisyys ja vapaaehtoistyö, jotka ovat mahdollistaneet säännöllisen harjoittelun ja kilpailutoiminnan lisäksi myös erityisjudotoiminnan. Tämä toiminta on tarjonnut judon iloa ja hyötyä kaikille, riippumatta judokan taustasta.
Kirkkonummen Judoseuran 40-vuotisjuhla oli osoitus siitä, kuinka vahva ja elinvoimainen seura edelleen on. Seuran historia on täynnä menestystarinoita, mutta tärkeintä on edelleen vahva yhteisö, joka kannattelee ja tukee judokoita heidän matkallaan kohti uusia tavoitteita.
Juhlassa harvinainen kata-esitys
Vanhin ja perinteisin jujutsun ja judon harjoitusmuoto on nimeltään kata, joita on useita. Kaikkia katoja harjoitetaan suljetussa muodossa, joka tarkoittaa, että liikkeet ovat ennalta sovittuja. Harjoitusmuotoa on pidetty suljettuna sen vuoksi, että tekniikat säilyisivät samanlaisina samuraitten taistelutaitoina eivätkä muuttuisi vuosien saatossa muiksi. - Kysehän oli elämästä ja kuolemasta, joten katojen harjoitteluun on samuraitten aikana suhtauduttu erittäin vakavasti.
Koshiki-no-kata on kaikista judon katoista vaativin ja sen osaamista edellytetään 6. dan mustan vyön kokeessa.
Koshiki nimi tulee kahdesta sanasta: ko – tarkoittaa vanhaa tai muinaista ja shiki – tarkoittaa tyyliä tai tekemistä. Tämä nimi on peräisin judon alkuajoilta noin vuodelta 1900, mutta kyseistä kataa harjoiteltiin Kito-ryu jujutsukoulukunnassa jo 1620-luvulla. Katan alkuperäinen nimi oli Yoroi-kumiuchi-no-kata, joka tarkoittaa haarniskaan tarttumisen kata. Tämä kata on alun perin tehty jopa yli 30 kiloiset haarniskat yllä. Nykyisin katassa liikutaan ikään kuin heillä olisi haarniskat, jonka vuoksi liikkuminen on jäykkää. Miksi juuri tämä kata oli samuraille tärkeä? Perusteluna oli se, että taistelukentällä miekkaa oli turha tylsyttää haarniskaan ja toisaalta miekalla ei ollut helppoa leikata irti kypärää tai haarniskan osaa, helpompi oli heittää vastustaja maahan niin ettei hän sieltä enää nouse.
Katan esittivät moninkertaiset eri katojen SM-mitalistit Jouni Korkka 5. dan ja myös EM-mitalisti Pasi Oinas 4. dan Tikkurilan Judokoista.