KIRKKONUMMI
Olemmeko valmiita tonttilunastuksiin Luomasta Vuohimäkeen?Kirkkonummen kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi kertoo Kirkkonummen Sanomille (24.4.2025), että "Varikkoselvitys on tarkoitus esitellä kunnanhallitukselle 5. toukokuuta kokouksessa ja viedä kunnanvaltuuston päätettäväksi Kirkkonummen vaihtoehdon osalta vielä toukokuussa." Uusi 5.5. esiteltävä selvitys on jo kolmas veronmaksajien rahoittama selvitys junavarikon sijoittamisesta.
Suuren junavarikon sijoituspäätöksen valmistelut ovat olleet hyvin suljettujen ovien takana Kirkkonummella. Asiaa on piiloteltu esityslistoilta, jotta vältettäisiin julkinen keskustelu varikosta. Ongelmana tässä, kaikessa hiljaisuudessa, käsitellyssä prosessissa on, että useimmat kirkkonummelaiset eivät ymmärrä, miksi varikko ylipäätään pitäisi sijoittaa Kirkkonummelle. Lähtökohtaisesti uuden varikon tarve on Helsingillä ja Espoolla.
Asukasyhdistyksenä kysymmekin milloin kunta aikoo järjestää asukasiltoja keskustellakseen vaihtoehdoista ja vaikutuksista asumisympäristöihimme? Vertauksena voimme esittää miten Inkoo on käsitellyt kuumaa perunaansa - terästehdasta. Inkoo on järjestänyt useita tapaamisia, joissa kunnan asukkaat ovat saaneet sanoa mielipiteensä ja saada tietoa vaikutuksista.
Kunnan asukkaina ja veronmaksajina haluamme tuoda esiin Vuohimäelle sijoittuvan junavarikon seurauksia:
Aikaisemmissa selvityksissä (vuosilta 2019 ja 2023) ilmenee, että Vuohimäki on ylivoimaisesti huonoin vaihtoehto varikolle. Vuohimäki on esimerkiksi huomattavasti kalliimpi vaihtoehto kuin Espoon Mankki. Varikon rakentamisen Mankkiin arvioidaan maksavan 145 miljoonaa ja Vuohimäelle peräti 254 miljoonaa. Vuohimäen hintalappu nousisi lisäksi neljä miljoonaa vuosittain johtuen kuljetuksista Kauklahden ja Vuohimäen välillä. Me veronmaksajat joutuisimme vastaamaan kustannuksista.
Vuohimäen vaihtoehto merkitsisi, että uusi huoltorata täytyisi rakentaa Kauklahdesta Vuohimäkeen. Noin 18 kilometriä pitkä huoltorata kuljettaisi tyhjiä junia kaikkialta alueelta varikolle. Kuljetukset tapahtuisivat pääasiassa myöhään iltaisin ja varhain aamuyöllä. Kun lasketaan, kuinka monta tyhjää junaa sukkuloisi Kauklahden ja Vuohimäen välillä, se tarkoittaa yli miljoonaa kilometriä vuodessa– ilman matkustajia! Tämä on ristiriidassa Kirkkonummen strategian kanssa, jossa kunta haluaa olla uskottava ekologinen toimija.
Uusi huoltorata moninkertaistaisi raideliikenteen melun. Tämä koskisi koko matkaa Kauklahdesta Vuohimäkeen ja tekee asumisen mahdottomaksi radan varrella molemmin puolin – lähellä ja hieman kauempanakin. Kun matkustaa junalla Kauklahden ja Kirkkonummen välillä, ymmärtää kuinka monia asuinalueita päätös koskettaisi.
Mahdolliselle lähijunien varikolle on suunniteltu tilat vähintään 70:lle yli 100 metrin pituiselle junalle. Tämä aiheuttaa merkittävää tyhjien junien liikennettä Kauklahdesta Vuohimäen varikolle ja takaisin Kauklahteen, josta suurin osa junista lähtee kohti Helsinkiä. Lähijunan aiheuttama melutaso on 65-70 db 30 metrin etäisyydellä radasta, 60-65 db 50 metrin ja jopa 55-60 db vielä 100 metrin etäisyydelläkin (lähde ESPOON KAUPUNKIRATA, Ympäristövaikutusselvitys, 2014). Tällä hetkellä Kirkkonummella kulkee n. 6 junaa tunnissa. Öisin ja varhain aamulla ei juuri yhtään. Mahdollisen tulevan varikon johdosta junaliikenteen määrä erityisesti aamuöisin tulee oletettavasti kasvamaan merkittävästi.
Suurin ongelma tässä prosessissa on, että monet, jotka asuvat tänä päivänä esimerkiksi Masalassa, Jorvaksessa, Tolsassa, Heikkilässä, Laajakalliossa ja keskustassa, eivät tiedä mitä Vuohimäen vaihtoehto merkitsisi heille. Se merkitsisi myös heidän alueidensa repimistä auki tyhjien junien kuljettamiseksi. Tämä tarkoittaisi pakkolunastuksia lukuisille kirkkonummelaisille, jotka asuvat nykyään lähellä rautatietä. Se merkitsisi melua ympäri vuorokauden. Ja me kaikki kuntalaiset joutuisimme tämän lystin maksumieheksi.
Kirkkonummelaisten täytyy pitää asiassa Kirkkonummen puolta ja vaatia, että varikko sijoitetaan Espooseen kallion sisään louhittuun varikkoon. Silloin matka varikolle olisi mahdollisimman lyhyt ja vaikutukset ympäristöön vähäisimmät.
LOUNAIS-KIRKKONUMMEN ASUKASYHDISTYS RY – SYDVÄSTRA-KYRKSLÄTTS INVÅNARFÖRENING RF
HALLITUS