KIRKKONUMMI
Tuore kala takaa kalansavustuksen onnistumisenKIRKKONUMMI
Tumpin savukalan Tomas Liljeberg kertoo, että kalansavustuksessa parhaan lopputuloksen saa käyttämällä tuoretta kalaa. Liljeberg savustaa kalaa ja omistaa myös catering-palvelun Kirkkonummella. Yrittäjän tie aukesi, kun Suvisaariston kaupalla tapahtui omistajanvaihdos ja uusi omistaja kertoi, että kalansavustus ei kuulunut enää tulevaisuuden suunnitelmiin. Tomas oli savustanut kalaa paikalla jo seitsemisen vuotta ja päätti ostaa itselleen Southern Pride-savustimen, joka soveltuu sekä kalan että lihan savustamiseen. Näin Tumpin savukala aloitti toimintansa kesäkuussa 2023.
Savukalaa uunista pöytään
Tumpin yritys tarjoaa unohtumattomia makuelämyksiä erilaisiin tilaisuuksiin, kokouksista häihin ja yritystapahtumiin aina 15-200 hengelle. Vetonaulana on itse valmistettu savukala, joka kruunaa jokaisen tilaisuuden ainutlaatuisella maullaan. Kalan saa halutessaan jopa suoraan uunista pöytään, jolloin kala savustetaan juhlapaikalla ja tarjoillaan suoraan pöytiin herkullisten lisukkeiden kanssa.
Juhlien ja catering-palvelun lisäksi Tumpin savukala liikkuu varsinkin kesäisin tien päällä savustamassa kalaa erilaisissa tapahtumissa ja kauppojen edustoilla Uudenmaan alueella.
Tuore kala takaa makuelämyksen
Tumppi kertoo, että tärkein asia kalansavustuksen onnistumisessa on se, että käyttää tuoretta kalaa. Tumppi suolaa kalat ennakkoon maltillisesti aamulla ennen savustusta, jotta kalan oma sekä savun maku pääsevät oikeuksiinsa. Savustamiseen Tumppi ei käytä valmiita lastuja, vaan leppää ja haapaa sekaisin. - Melko tuoreesta puusta tulee paras savu, jos puu on kuivempaa täytyy savustuksen lämpötilaa nostaa kunnon savun aikaansaamiseksi, kertoo Tumppi. Savustuspuut Tumppi hankkii, valitsee ja valmistaa itse.
- Suuri kalansavustin käyttää kaasua, sähköä ja puuta ja savustuslämpötila on noin 100-125 asteen luokkaa, jolloin savustusaika noin tunnin verran, kertoo Tumppi.
Lohi on suosituin savukala
Suurin osa myytävästä savukalasta on perinteistä lämminsavulohta, mutta savustamme myös muita kaloja kuten siikaa, nieriää ja kirjolohta. - Kesällä savustamme myös ahventa ja ensi kesänä olisi tarkoitus kokeilla myös silakan savustamista, kertoo Tumppi. Lämminsavulohta on saatavana myös chilillä tai teriyaki-kastikkeella ryyditettynä.
Erityisen suosittua asiakkaiden keskuudessa on kalan kylkeen Tumpin majoneesipohjainen piparjuurikastike, joka sisältää piparjuuren lisäksi sitruunaa, tilliä ja valkosipulia. - Se sopii erityisen hyvin savusiian kanssa, neuvoo Tumppi.
Toiminta laajenenemassa uusiin tuotteisiin
Hän kertoo harkitsevansa tuotevalikoimansa laajentamista myös erilaisiin kylmäsavustettuihin ja graavattuihin kalatuotteisiin sekä mahdollisesti myös savustettuun riistalihaan, kuten hirveen, peuraan ja mahdollisesti myös poroon. -Nämä vaativat meille uudet tilat sekä pakkauslaitteita. Uusien tilojen etsintä onkin parhaillaan käynnissä, kertoo Tumppi.
Joulu ja juhannus on sesonkiaikoja savukalan myyjälle. - Ensi kesänä suunnitelmissa on lisäksi osallistua ainakin parille Street Food-festivaalille. Sitä ennen suunnittelen myös myyntikaluston päivittämistä, kertoo Tumppi.
