KIRKKONUMMI
Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa sotatoimissa ja merkkihenkilöiden kuljettajanaKIRKKONUMMI
- Kaikki lähti liikkeelle viime joulukuussa kun olin väsynyt päivän töistä ja ajattelin selailla vähän internetiä. Joskus tällaisessa hetkessä katselen vaikka vanhoja moottoripyöriä netissä, mutta aloinkin tutkia Suomen meriarkeologisen seuran verkkosivuja, joista löytyy mm. 3D-mallinnoksia meren pohjassa lepäävistä laivojen hylyistä. Siellä kiinnostuin Suomenlahdella, Porkkalan edustalla olevasta hylystä, joka mielestäni näytti 1600- luvun sotalaivalta tykkiaukkoineen, kertoi Tukholman yliopiston tutkija Niklas Eriksson, joka lähetti asian tiimoilta meilin suomalaiselle Museoviraston meriarkeologi Minna Koivikolle kysellen mahdollisia lisätietoja hylystä.
Koivikon vastauspostista kävi ilmi mm. se, että hylystä oli löytynyt ruotsalainen kolikko, äyri, vuodelta 1636. Minna Koivikon lisäinformaatio ja ruotsalaisen 1600-luvun laivastoa koskeva kirjallisuus vakuuttivat meriarkeologi Erikssonin, että kyseessä on pinassi Falken, joka kuului kuningas Kustaa II Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle.
Vuonna 1651 uponnut Falken oli aikoinaan tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.
Laiva näytti pienemmältä versiolta kuuluisasta Vasa- laivasta kolmine mastoineen ja veistoksineen. Lisäksi laivassa oli pitkä keulapää ja tykkiaukot sivuilla.
Falken on noin 35 metriä keulasta perärankaan ja siinä oli 16-20 tykkiä - lukumäärä vaihtelee eri vuosina. Falken onkin maailman parhaiten säilynyt kuninkaallinen pinassi - nopea, mukava ja ylellisen tyylikäs pieni laiva.
- Niklas on erikoisasiantuntija tässä asiassa, hän on Falkenin identifioinut. Me kaikki ollaan oltu täällä hyvin onnellisesti Niklaksen hehkussa oppimassa lisää näistä 1600- luvun sotalaivoista. Monet suomalaiset ovat käyneet Ruotsissa Vasa- museossa ja osaavat kuvitella pikkuisen pienemmän ja aikoinaan vähän merikelpoisemman laivan, joka muistuttaa Vasa- laivaa mutta se on nyt vaan meren pohjassa osina, totesi Minna Koivikko, joka oli hyvin innoissaan päästyään tutkimaan hylkyä yhdessä Niklaksen kanssa.
Syksyllä 1651 Falken ajoi karille Porkkalanniemen edustalla
Falken rakennettiin Tukholmassa vuosina 1630-1631. Laivanrakentajamestari oli luultavasti Hein Jakobsson, joka oli muutamaa vuotta aiemmin saattanut valmiiksi huono-onnisen Vasa-laivan rakennustyöt.
Falkenista tehtiin hieman pienempi kuin Vasasta, mutta siihen oli kuningas Kustaa II Aadolfin tilauksesta rakennettu suuret hytit ja muut mukavuudet.
Ylellisten tilojen vuoksi Falkenia käytettiin kahden vuosikymmenen ajan paitsi sota-aluksena, myös tärkeiden ihmisten kuljettamiseen. Falkenilla on matkustanut useita tunnettuja neuvostoja, diplomaatteja, kuninkaita ja muita historiallisia merkkihenkilöitä.
Syksyllä 1651 Falken ajoi karille Porkkalanniemen edustalla Suomenlahden suulla. Laiva oli matkalla Tukholmaan kuljetettuaan kreivi Erik Stenbockin Narvaan.
Onnettomuuden yksityiskohtia ei tunneta mutta pienempi alus Ugglan (Pöllö) varustettiin ja lähetettiin paikalle auttamaan miehistöä ja pelastamaan mahdollisimman paljon Falkenin tykeistä ja varusteista.
- Toisin kuin suuremmat ja tunnetummat alukset, kuten Vasa, Äpplet tai Mars, Falken oli aktiivisesti käytössä. Falken oli ollut läsnä monissa tärkeissä ja tunnetuissa historiallisissa tapahtumissa, ja hylystä voi oppia paljon siitä, miltä tällainen alus näytti, miten se toimi ja miten se oli sisustettu, kertoo Niklas Eriksson, joka toimii tutkijana Unohdettu laivasto -hankkeessa.
Falkenin hylky löydettiin jo vuonna 1974 ja se on tähän asti tunnettu nimellä Varmbådan tai Uunihylky.
Unohdettu laivasto - Ruotsin ”sininen” kulttuuriperintö
Unohdettu laivasto - Ruotsin ”sininen” kulttuuriperintö 1450-1850 on monitieteinen tutkimusohjelma, joka kartoittaa, dokumentoi ja tutkii Ruotsin laivastoa.
Tutkimusohjelmassa aluksia tutkitaan ja mahdollisuuksien mukaan tunnistetaan meriarkeologisin ja muilla menetelmillä. Tutkimuksessa käytetään sekä kirjallisia lähteitä että arkeologisia löytöjä.
Ohjelma kestää vuodesta 2021 vuoteen 2026, ja se toteutetaan Tukholman yliopiston merenkulkututkimuskeskuksen (CEMAS), Merenkulun ja liikennehistorian museoiden (SMTM) ja Museoviraston yhteistyönä.
Tutkimusohjelman suomalainen osuus tutkii pääasiassa Suomenlinnan linnoituksen ympärillä olevia hylkyjä projektipäällikkö, meriarkeologi Minna Koivikon johdolla, mutta kesäkuun loppupuolella yhteiset voimavarat suunnattiin viikon ajaksi Falkeniin. Unohdettu laivasto -hanketta rahoittaa Riksbankens Jubileumsfond.
SATU HOLMLUND