MÖRKMORAN työmaa. Kuva: Viivi Kaasonen/WWF
Jussi Salo
INKOO
WWF rakentaa kaksi rehevöitymistä ehkäisevää kosteikkoa InkooseenINKOO
WWF rakentaa tulevana kesänä useita vesienhallintakohteita Länsi-Uudellamaalla. Ensimmäisen työmaa käynnistyi maanantaina Inkoon Mörkmorassa, jonne rakentuu kaksi kosteikkoa. Vesienhallinnan avulla ehkäistään tulvia ja hillitään Itämeren rehevöitymistä.
Kosteikot pidättävät vettä ja hidastavat sen virtausta, ehkäisten näin tulvimista esimerkiksi lumien sulamisaikaan tai rankkojen sateiden sattuessa. Samalla ne ehkäisevät vesistöjen rehevöitymistä, kun ravinteet eivät huuhtoudu tulvaveden mukana vesistöihin.
”Rakenteilla olevat kosteikot sijaitsevat aivan Inkoonjoen yläjuoksulla, joten ne tasaavat veden virtausta alapuolisella alueella” kuvailee WWF:n suojeluasiantuntija Viivi Kaasonen.
Kosteikot lisäävät samalla alueen monimuotoisuutta. Ne voivat toimia juomapaikkana eläimille, pesimä- ja levähdyspaikkoina vesilinnuille ja lisäksi niillä viihtyvät useat hyönteiset ja vesikasvit.
Maanomistaja Linda Forsström on tehnyt jo aiemmin WWF:n kanssa yhteistyötä, ja pohti nyt, kuinka vesiensuojelua voisi yhä edistää omilla mailla.
“Yhteisen pohdinnan jälkeen päädyimme Viivin kanssa näihin kahteen allasprojektiin. Kohteet sijoittuvat sopivasti joutomaalle ja edistävät maatilan vesitaloutta kaunistaen samalla maisemaa”, hän sanoo.
Mörkmoran kosteikot rakennetaan osana WWF:n Valuta 3 –hanketta.
Länsi-Uudellamaalla on jo kymmeniä vesienhallintakohteita
WWF on toiminut Inkoonjoella ja muualla Länsi-Uudellamaalla jo useamman vuoden ajan. Alue kärsii tulvista, ja kun pelloilta valuu tulvaveden mukana jokiin ravinteita, kärsii alueen jokien ja järvien vedenlaatu. Lopulta ravinteet päätyvät Itämereen rehevöittäen sitä. Tätä kaikkea voidaan torjua paremmalla vesienhallinnalla.
”On järkevää keskittää työtä yhdelle alueelle, jotta saadaan mahdollisimman suuri hyöty rajallisista resursseista” Kaasonen sanoo.
Viime vuonna tulvia ja rehevöitymistä ehkäiseviä kosteikkoja ja kaksitasouomia toteutettiin yhteensä kahdeksassa eri kohteessa eri puolilla Länsi-Uudellamaalla. Yksi näistä kohteista oli Inkoon Hultet, jossa kolmen kosteikkoaltaan rakentamisen lisäksi ennallistettiin pitkään kaivossa ollut lähde lähdevesiyritys Finn Springin juomabrändi Villin tuella. Kyseessä on ensimmäinen WWF:n ennallistama lähde ja siitä odotetaan muodostuvan monimuotoinen ekosysteemi.
Tulevan kesän aikana alueella on tarkoitus toteuttaa yhteensä kuusi erilaista vesienhallintakohdetta. Työn vesistöjen suojelemiseksi mahdollistaa sujuva yhteistyö maanomistajien kanssa.
”Jos pohdituttaa, voisiko vesienhallintaa omilla mailla parantaa tai voiko itse tehdä jotain vesistöjen hyväksi, meihin saa mielellään olla yhteydessä. Kustannamme hankkeistamme kaikki suunnittelusta ja toteutuksesta koituvat kulut, eikä yhteydenotto tai maastokäynti velvoita mihinkään”, Kaasonen sanoo.
WWF:n VALUTA 3 –hankkeelle on myönnetty avustusta Uudenmaan ELY-keskuksen toimesta. Kiviaineksen Mörkmoran kosteikkojen toteutukseen lahjoitti Rudus Oy.