JUHA Leiviskä: Kirkkonummen seurakuntakeskus (1984) Simo Rista Arkkitehtuuri- ja designmuseo
Jussi Salo
NÄYTTELYT
Arkkitehtuuri- ja designmuseon näyttely etsii purkamiselle vaihtoehtojaNÄYTTELYT
Arkkitehtuuri- ja designmuseon pohjakerroksen D-Ark Labra päivittyy 30.5.2025 uuden näyttelyn myötä. Purkamatta paras -näyttely haastaa pohtimaan vaihtoehtoja rakennusten purkamiselle.
Suomessa puretaan tällä hetkellä vuosittain yhtä paljon rakennuksia kuin purkamisen huippuvuosina 1960–70-luvuilla. Tuolloin menetettiin esimerkiksi vuosisadan alun jugendtaloja ja kokonaisia puutaloalueita, joiden kohtaloa on nykynäkökulmasta vaikea käsittää. 2020-luvulla purku-uhan alle joutuvat yhä nuoremmat rakennukset. Erityisen paljon puretaan rakennuksia 1960- ja -70-luvuilta.
Arkkitehtuuri- ja designmuseon pohjakerroksessa avautuva Purkamatta paras -näyttely toteutetaan yhteistyössä arkkitehtuurin asiantuntijoista koostuvan työryhmän kanssa. Näyttely on osa laajempaa kampanjaa, joka vaatii pysäyttämään nykyisen purkuaallon ja kannustaa ihmisiä ilmoittamaan purku-uhan alla olevia kohteita.
Kampanjan verkkosivuilla jaettavat näyttelymateriaalit ovat vapaasti printattavissa, ja kuka tahansa voi järjestää oman mininäyttelynsä. Arkkitehtuuri- ja designmuseossa työryhmän luoma kokonaisuus täydentyy museon kokoelmista valituilla aineistoilla.
”Suomessa on ikävä purkamisen, mutta myös ylikorjaamisen traditio. Purkaminen on tehty liian helpoksi, ja syinä purkamiselle mainitaan usein paikkansapitämättömiä väitteitä”, toteaa kampanjan koordinaattori Paula Holmila.
“Rakennusalan päästöt ovat yli kolmannes kaikista maamme päästöistä, siinä missä liikenteen osuus on 23 %. Pienetkin teot tai tekemättä jättämiset vaikuttavat päästöihin yllättävän paljon. Purkamatta paras -kampanja pyrkii vaikuttamaan niin yritysten purku- ja korjausratkaisuihin kuin omakotitaloasujienkin valintoihin. Haluamme jakaa oikeaa, tutkimukseen perustuvaa tietoa turhien purkujen ja ylikorjaamisen aiheuttamista päästöistä”, hän jatkaa.
"Arkkitehtuuri- ja designmuseo haluaa tukea rakennetusta ympäristöstä käytävää keskustelua ja tuoda esiin vaihtoehtoja nykyisille toimintamalleille. Purkaminen ei ole vain ympäristökysymys. Siinä on kysymys jaetusta kulttuuriperinnöstä – aikakauden kerrostumista maisemassa. Purkamisen sijaan meidän on purettava ajattelumallejamme ja rakennettava tilalle kestävämpiä ratkaisuja", toteaa näyttelyn museolle kuratoinut tutkimuspäällikkö Petteri Kummala.
Purkamatta paras -työryhmä
Näyttelyn ja kampanjan taustalla on joukko arkkitehtuurin asiantuntijoita: Tommi Lindh, Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja, Asko Takala, arkkitehti, Suomen Arkkitehtiliiton puheenjohtaja, Arja Lukin, arkkitehti, Suomen Arkkitehtiliiton pääsihteeri, Esa Laaksonen, arkkitehti, Suomen Rakennustaiteen Seuran puheenjohtaja, Panu Savolainen, Aalto-yliopiston apulaisprofessori, Iida Kalakoski, arkkitehti, TkT, rakennusperinnön dosentti, Maire Mattinen, arkkitehti, asiantuntija, Erkki Mäkiö, arkkitehti, asiantuntija, Heini Korpelainen, arkkitehti, Paula Holmila, toimittaja ja Katarina Siltavuori, Archinfon toiminnanjohtaja.
Näyttelytyöryhmään kuuluivat arkkitehdit Maire Mattinen ja Pekka Saatsi sekä toimittajat Jonni Roos ja Paula Holmila.
D-Ark Labra, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki
Yhteisöllisen museotyön laboratorio D-Ark Labra toimii Arkkitehtuuri- ja designmuseon D-talon pohjakerroksessa (entinen Designmuseo) 31.8.2025 asti. Syksyllä tilaan avautuu uusi näyttely uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailun tuloksista.
Kampanjan verkkosivut: https://purkamattaparas.fi/