RAUMA
Ensimmäinen monitoimikorvetti laskettiin vesilleRAUMA
Käänteentekevän merivoimien Laivue 2020 -hankkeen ensimmäinen monitoimikorvetti laskettiin vesille Rauman telakalla keskiviikkona 21.5.2025.
Laivue 2020 - hanke etenee suunnitellussa aikataulussa. Rakentamisen tahti kiihtyy toisen ja sitä seuraavien monitoimikorvettien rakennustöiden edetessä. Toisen monitoimikorvetin rakentaminen käynnistyi lokakuussa 2024 ja sen köli laskettiin 8.5.2025. Laivue-hankkeen suora työllistämisvaikutus Suomessa on noin 3 600 henkilötyövuotta.
– Olemme kasvattaneet Rauman telakan kyvykkyyttä määrätietoisesti samalla, kun telakka-alueelle on tehty strategisesti merkittäviä investointeja. Rauman telakka on nyt huippuvireessä, kertoo RMC:n toimitusjohtaja Mika Nieminen.
– Nyt vesille laskettava alus on vahva osoitus Suomen hallituksen, Puolustusvoimien, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen, Merivoimien, Rauma Marine Constructionsin, Saabin sekä kaikkien teollisuuskumppaneidemme tiiviistä ja tavoitteellisesta yhteistyöstä, kertoo RMC:n laivueprojektin projektijohtaja Timo Ståhlhammar.
Neljä korvettia
RMC rakentaa Suomen merivoimille yhteensä neljä Pohjanmaa-luokan monitoimikorvettia. Pohjanmaa-luokka on yksi Itämeren alueen kyvykkäimmistä alustyypeistä. Alukset on suunniteltu toimimaan ympärivuotisesti kaikissa Itämeren olosuhteissa.
Ensimmäisen korvetin vesillelaskun tekninen osuus alkoi toukokuun alussa, kun monitoimikorvetti siirrettiin raskassiirtoramppia pitkin vesillelaskuproomulle ja sillä sataman edustalle. Satamalaiturissa laiva laskettiin vesille proomun avulla, minkä jälkeen laiva hinattiin telakan kuiva-altaaseen jatkotöitä, muun muassa maston asennusta varten.
– Korvettien rakentaminen vahvistaa kotimaista laivanrakennusteollisuutta ja teknologista osaamista. RMC on valmis hyödyntämään Laivue 2020 -hankkeen tuomia kyvykkyyksiä niin kotimaassa kuin kansainvälisesti, toteaa RMC:n toimitusjohtaja Mika Nieminen.
Monitoimikorvettien rinnalla Rauman telakalla viimeistellään parhaillaan toista matkustaja-autolauttaa Spirit of Tasmanialle Australiaan. Alus saapui viikonloppuna toiselta merikokeeltaan ja luovutetaan tilaajalleen lähiaikoina.
Merivoimille tärkeä hanke
Pohjanmaa-luokan alushanke etenee kohti neljän aluksen valmistumista vuoteen 2029 mennessä. Laivat otetaan käyttöön vaiheittain vuosien 2027-2029 aikana.
- Merivoimille tärkeä hanke etenee sovitun mukaisesti. Nämä vaikuttavat alukset tulevat olemaan keskeinen osa Merivoimien tulevien vuosikymmenten iskukykyä niin kansallisissa kuin liittouman yhteisen puolustuksen tehtävissä, Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Tuomas Tiilikainen toteaa.
Rauma Marine Constructions (RMC) ja sen tytäryhtiö RMC Defence Oy rakentavat Merivoimille Pohjanmaa-luokan monitoimikorvetit, jotka on suunniteltu Itämeren vaihteleviin olosuhteisiin. Alusten tilaajana toimii Puolustusvoimien logistiikkalaitos.
- Pohjanmaa-luokan ensimmäinen monitoimikorvetin vesillelasku on merkittävä virstanpylväs hankkeessa ja osoitus saumattomasta yhteistyöstä Merivoimien, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen, RMC:n, Saabin ja lukuisten muiden teollisten toimijoiden kesken, sanoo Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen apulaisjohtaja insinööriprikaatikenraali Juha-Matti Ylitalo.
Korvetit soveltuvat merioperaatioihin tarvittaessa pitkäaikaisesti ympäri vuoden esimerkiksi merellisten hyökkäysten torjuntaan, merimiinoitukseen, vedenalaiseen sodankäyntiin ja meriyhteyksien suojaamiseen.
LAIVUE 2020
Laivue 2020 on merivoimien hanke. Sen tehtävä on korvata merivoimien seitsemän poistuvaa alusta. Alukset korvaavat käytöstä poistuvat neljä Rauma-luokan ohjusvenettä, kaksi Hämeenmaa-luokan miinalaivaa sekä jo vuonna 2013 käytöstä poistuneen miinalaiva Pohjanmaan.
Poistuvien alusten tilalle hankitaan neljä modernia Pohjanmaa-luokan korvettia. Monitoimikorvetti on sota-alus, joka pystyy toteuttamaan tehokkaasti merivoimien monet tehtävät merellä ympäri vuoden.
Merivoimien uudet Pohjanmaa-luokan alukset ovat välttämätön osa meripuolustusta. Niillä torjutaan merialueelta tulevat hyökkäykset ja turvataan tärkeät kohteet merellä ja saaristossa.
Pohjanmaa-luokan alukset tulevat olemaan Suomen merivoimien historian pisimmät alukset ja ne tulevat operoimaan Merivoimien nykyisistä päätukikohdista Turun Pansiosta ja Kirkkonummen Upinniemestä.
MONITOIMIKORVETTIEN PÄÄTIEDOT
Pituus: 117 m
Leveys: 16,5 m
Syväys: 5 m
Miehistö: 70