KIRKKONUMMI
Eerikinkartanon alueen kehittämistä ja tulevaa pohditaan Kirkkonummen kunnassaKIRKKONUMMI
Haapajärven pohjoispuolella sijaitseva Eerikinkartano rakennuksineen on merkittävä osa Kirkkonummen historiaa. Nyt pohdinnassa on sen tulevaisuus. Kunta kunnostaa tällä hetkellä Eerikinkartanoa, jotta tämä kulttuurihistoriallinen rakennus säilyisi myös osana Kirkkonummen tulevaisuutta.
Eerikinkartanon nykytilanne ja eritoten sen tulevaisuus kiinnosti kuntalaisia myös Kirkkonummen kunnan järjestämässä kuntalaisillassa 11.2. Veikkolassa. Tilaisuudessa keskusteltiin kuntalaisten toiveista ja ideoista kartanon tulevaisuutta koskien ja palautetta sai jättää kunnalle myös tilaisuuden jälkeen.
Annettu palaute on nyt koottu yhteen ja käsitelty Kirkkonummen kunnan Eerikinkartanon kehittämistyöryhmässä.
Monipuolinen pihapiiri ja retkeilykohde
Pitkän historiansa lisäksi Eerikinkartano on monipuolinen kokonaisuus myös puitteidensa puolesta.
- Kartanon pihapiiristähän löytyy päärakennuksen lisäksi useita rakennuksia kuten siipirakennukset, suola-aitta, sauna, pakari, puuliiteri, sikala ja viljavarasto, joten mahdollisuudet ovat monipuoliset, kertoo Kirkkonummen kunnan elinkeino- ja markkinointiasiantuntija Katja Harri.
Kartanon alue on myös retkeilykohde. Pihapiiristä lähteekin sekä luontopolku Pähkinäpolku (4,4 km) että luonto- ja kulttuuripolku Eerikinpolku (2 km).
Asemakaava ja puistohistoriaselvitys valmistelussa
Eerikinkartanon alueelle suunnitellaan lisäksi monimuotoista, pientalovaltaista uutta asuinaluetta, joka kytkeytyy luontevasti Veikkolan taajama-alueeseen.
Alueen asemakaavoituksen myötä Eerikinkartanontie (asemakaava-alueen osalta) muuttuu kunnan katualueeksi. Näin ollen Eerikinkartanon asemakaavassa mahdollistetaan turvalliset kävelyn ja pyöräilyn yhteydet Veikkolaan sekä ratkaistaan Eerikinkartanon alueen liikennehaasteet ja varataan tilaa muun muassa kartanon pysäköinnille.
Asemakaavan yhteydessä on laadinnassa myös Eerikinkartanon ja Navalan kartanopuistojen puistohistoriaselvitys, jonka pohjalta laaditaan kartanopuistojen yleissuunnitelma. Suunnitelma koskee Eerikinkartanon piha-aluetta sekä Navalan lähivirkistysaluetta.
Kartanon on julkisivua korjattu ja ennallistettu
Kirkkonummen kunta kunnostaa tällä hetkellä Eerikinkartanoa Walhbergin rahaston tuella. Huhtikuussa 2024 aloitettu julkisivukorjaustyö on saatu valmiiksi. Vuonna 2023 korjattiin puolestaan rakennuksen vesikatto.
- Julkisivukorjaustyössä on tehty erilaisia ennallistamistoimenpiteitä, esimerkiksi pääsisäänkäynnin portaikon sijainti on palautettu ennalleen, kertoo Kirkkonummen kunnan ylläpitopäällikkö Teuvo Martikainen.
Julkisivuun on myös palautettu sen alkuperäiset, niin sanotut valeikkunat. Rakennuksen järvenpuoleiset valeikkunat on aikanaan poistettu jonkin remontin yhteydessä ja julkisivun korjaustöiden myötä ne palautettu alkuperäisille paikoilleen.
Kartanossa tehtyjen väritutkimusten perusteella sen julkisivun kerrostumista löydettiin alkuperäinen väriskaala: vaaleanvihertävä julkisivulaudoitus tummanvihreillä vuorilaudoilla. Kartanon julkisivu palautettiinkin remontin yhteydessä tämän väriseksi.
Eerikinkartanon kartanoalue on suojeltu ja se on osa maakunnallisesti arvokasta Haapajärven kulttuurimaisemaa. Länsi-Uudenmaan museo onkin ollut valvomassa korjaustöitä.
Sisätilojen suunnittelutyöt on aloitettu
Sisätilojen suunnittelutyöt on aloitettu ja suunnittelu jatkuu yhteistyönä Eerikinkartanon kehittämistyöryhmän kanssa. Kartanon sisätilat on tarkoitus remontoida sen mahdollisen tulevan käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi rakennuksen saavutettavuus tulee pohdittavaksi sisätilojen remontin yhteydessä.
- Koska kartanoa kunnostetaan Walhbergin rahaston tuella, sen sisätilojen korjaustöiden aloitus vaatii myöskin kunnanhallituksen päätöksen, Martikainen kertoo.
Julkisivuremontin ja sisätöiden lisäksi kunnostustyöt laajenevat mahdollisesti myös sivurakennuksen (puutarhurin tupa) julkisivun, vesikaton ja alapohjan remontointiin. Tähän työhön on haettu avustusta ELY-keskukselta.
Eerikinkartanon tulevaisuus suunnitellaan yhdessä
Kirkkonummen kunnan strategian yksi päämääristä on yhteisöllinen ja elävä Kirkkonummi. Kunnan strategisiin tavoitteisiin kuuluukin osallistaminen sekä kunnan kehittäminen yhdessä kuntalaisten ja yhteisöjen kanssa.
- Tätä tavoitetta toteutetaan nyt konkreettisesti Eerikinkartano yhteydessä. Kartano ja sen historia ovat tärkeitä koko Kirkkonummelle ja tahdomme näin edistää myös sen tulevaisuutta yhdessä, Katja Harri sanoo.
Kuntalaisiltaan osallistuneet asukkaat tarjosivat monipuolisia ideoita Eerikinkartanon käyttömahdollisuuksista tulevaisuudessa. Alueelle toivotaan eloa sekä historiaa kunnioittavaa paikalliskulttuuria ja tapahtumia.
- Palautteissa nousi esille Eerikinkartanon hyödyntäminen niin kaikille avoimeen, julkiseen toimintaan kuin myös sille, että kunta voisi tarjota kartanolla puitteet yritystoimintaan. Tätä yhdistelmäkäyttöä ja sen mahdollisuuksia selvitetään nyt, Katja Harri kertoo.
- Suunnitelmissa on järjestää Eerikinkartanolla avoimet ovet, joissa kiinnostuneet toimijat pääsisivät tutustumaan kartanon tiloihin ja voisivat näin ollen kartoittaa, mitä toimintaa siellä olisi mahdollista järjestää, Harri jatkaa.
Kirkkonummen kunta tiedottaa Eerikinkartanon avoimien ovien aikataulusta heti kun selviää, milloin avoimet ovet on mahdollista järjestää.
KUVAT: KIRKKONUMMEN KUNTA