Jussi Salo
KIRKKONUMMI
Eläköön metsä ja metsäohjelmaKirkkonummen metsäohjelma (ent. metsästrategia) on ollut lukuisia vuosia päivitettävänä - vuoroin virkamiesten, vuoroin luottamushenkilöiden pöydällä. Tänä aikana hoitotoimet kunnan omistamissa metsissä ovat olleet jäissä. Kertynyt hoitovelka näkyy mm. lähimetsien ja puistojen ryteikköistymisenä ja yleisenä hoitamattomuutena.
Valtuustoon tuotava uusi metsäohjelma lähtee neljästä arvokokonaisuudesta - virkistysarvot, hiilen sidonta, luonnon monimuotoisuus ja talous. Asian valmistelussa yhdyskuntatekniikan lautakunnassa on ollut edustettuna hyvin kattava spektri näkemyksiä metsänhoidosta ja em. arvojen painotuksista. Tämä haaste kääntyi kuitenkin lopulta voitoksi, kun kovan uurastamisen jälkeen lautakunta sai rakentavassa hengessä muodostettua ohjelmasta balansoidun kokonaisuuden.
Suomessa on noin 600 000 yksityishenkilöä, jotka omistavat vähintään 0.5 hehtaaria metsää. Suurelle osalle oma metsä toimii myös lähivirkistysmetsänä. Metsänomistajat tietävät, että näistäkin lähtökohdista ajoittain tarpeelliset hoitotoimet ovat toteutettavissa niin, että niistä jää myös rahaa käteen. Miksi kunta toimisi ratkaisevasti eri tavoin, ainakaan kategorisesti? Metsästä on saatavissa hoitotoimien kattamiseksi tuloa, muiden arvojen kärsimättä. Hiilensidonnan kannalta hoidolla kannattaa edistää kasvua, ja toisaalta puun käyttöä hiiltä sitovasti, esim. puurakentamiseen.
Metsäohjelmasta on joiltain tahoilta lietsottu liioiteltua vastakkainasettelua ja uhkakuvia, että sen perusteella esim. lähi- ja virkistysmetsät tärveltäisiin avohakkuin. Ohjelman valmistelun tiimoilta kerätyissä kuntalaismielipiteissä korostui se, että monet näkemykset eivät alkuunkaan kohdistuneet kunnan omistamiin metsiin. Yksityisomisteisten metsien hoidosta päättävät maanomistajat itse. Tosiasiallisesti kunta omistaa vain noin 5 % alueensa metsistä, ja moni lähimetsäkin on yksityisomistuksessa. Kunnan omistamat metsät ovat ensisijaisesti lähi-, virkistys-, suoja ja suojelumetsiä.
Virkahenkilöstö tarvitsee työkalut hoitotoimien suunnitteluun ja toteuttamiseen tarkoituksenmukaisesti ja ketterästi, ilman kohtuuttoman raskasta byrokratiaa. Ei ole mitään syytä olettaa, että virkahenkilöt valmistelisivat ja luottamushenkilöt hyväksyisivät hoitotoimia, jotka tärvelisivät kuntalaisille tärkeiden metsien virkistys- ja luontoarvoja. Valmistelussa ei ole ilmennyt erimielisyyttä siitä, että kunnan metsät palvelevat ensisijaisesti virkistystä. Metsäohjelma huomioi myös luonnon monimuotoisuutta ja hiilensidontaa, ja painottaa lähi- ja virkistysmetsissä esteettisiä arvoja ja turvallisuutta. Näissä metsissä vaaralliset ja virkistyskäyttöä haittaavat kaatuneet puut tulisi poistaa. Vähäistä isommat hakkuut ja raskaan kaluston käyttö on kuitenkin kielletty.
Metsäohjelma ja niin ikään valmistelussa oleva luonnon monimuotoisuusohjelma muodostavat eheän kokonaisuuden. Näistä syntyy edellytykset metsien hoitamiseen vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti, taloudellisesti järkevällä tavalla kuntalaisten parhaaksi. Eläköön metsä ja tuore metsäohjelma.
KIM ÅSTRÖM
Kunnanvaltuutettu,
Yhdyskuntatekniikan ltk pj.
Kokoomus