RAJAVARTIOLAITOKSEN edustajia ja EMSA:n Tekever - lennokki. Kuva: Rajavartiolaitos
Jussi Salo
ITÄMERI
EMSA tukee merialueiden valvontaa ItämerelläITÄMERI
Euroopan meriturvallisuusvirasto, EMSA (European Maritime Safety Agency), tukee purjehduskauden ajan Rajavartiolaitosta miehittämättömällä ilma-alusjärjestelmällä (RPAS, Remotely Piloted Aircraft System). RPASia käytetään tilannekuvan ylläpitämiseen sekä erilaisissa rannikkovartiostotoiminnoissa. Lennätysoperaatio ulottuu Suomen lisäksi myös Viroon ja Latviaan tänä vuonna.
Miehittämätön järjestelmä on malliltaan Tekever AR5. Kesän operaation aikana järjestelmän tukikohta sijaitsee Suomessa Hangossa. Rajavartiolaitoksen ja EMSAn edellinen yhteinen RPAS-operaatio toteutettiin kesällä 2024 vastaavasti.
Tietoa pohjoiselta Itämereltä
Rajavartiolaitoksen operaation tavoitteena on nostaa Rajavartiolaitoksen suorituskykyä raja- ja meriturvallisuustehtävissä sekä muissa rannikkovartiostotoiminnoissa Suomen merialueella, rannikolla ja saaristossa. Tämä operaatio ja Rajavartiolaitoksen partiointi vesillä muodostavat yhdessä kattavamman tilanneymmärryksen avomerialueilta.
Valvontatehtävien lisäksi pyritään paljastamaan esimerkiksi luvattomia öljypäästöjä ja rajat ylittävää rikollisuutta sekä tarvittaessa tukemaan meripelastusoperaatioita. Operaatiolla parannetaan Rajavartiolaitoksen varautumista myös merellisten ympäristövahinkojen torjuntaan.
Rannikkovartiostotoiminnot on eurooppalainen laaja-alainen käsite. Se sisältää meriturvallisuuden, merenkulun turvatoimet, meripelastuksen, rajojenvalvonnan merialueella, kalastuksen valvonnan, tullivalvonnan, yleisen lainvalvonnan merellä sekä meriympäristön suojelun. Käyttöön saatavan RPAS-järjestelmän suorituskykyä hyödynnetään laajasti näissä tehtävissä joko Rajavartiolaitoksella tai tukena muille viranomaisille.
Toiminnan painopisteenä ovat edellä mainitut rannikkovartiostotoiminnot pohjoisella Itämerellä pääosin saariston ulkopuolella. Länsi-Suomen ja Suomenlahden merivartiostot suunnittelevat lennot osaksi operatiivista toimintaansa. Länsi-Suomen merivartioston johtokeskus johtaa Suomen ilmatilassa toteutettavat lennot.
RPAS-operaatiot tukevat tilannekuvaa
Vastaava EMSA:n tarjoama RPAS-operaatio on toteutettu jo useita kertoja. RPAS on ollut operatiivisessa käytössä merivartiostoissa. Sen käyttö on vakiintunutta valvonnassa ja tilannekuvan muodostamisessa, mihin se antaa lisäarvoa.
RPAS-järjestelmän tuottama tieto parantaa merivartiostojen merellistä tilannekuvaa ja auttaa käyttämään resursseja tehokkaammin ja suuntaamaan ne parhaalla mahdollisella tavalla. Lisäksi Rajavartiolaitoksen kannalta on hienoa saada käyttöönsä valmis suorituskykykokonaisuus ja syventää kansainvälistä yhteistyötä EMSA:n ja operaatioon osallistuvien valtioiden kanssa.
Kauko-ohjattava ilma-alus on kiinteäsiipinen ja pystyy operoimaan useita tunteja ilmassa, laajalla toiminta-alueella.
RPAS-lentotoimintaa suoritetaan Tekever AR5 RPAS -koneilla. Kauko-ohjattavan kiinteäsiipisen koneen siipien kärkiväli on 7,3 metriä ja pituus 4,0 metriä. Se pystyy toimimaan ilmassa pitkiä aikoja ja sitä voi ohjata satelliittiyhteydellä, mikä tarjoaa laajan toiminta-alueen.
EMSAn tuki on maksutonta Suomelle
EMSA tarjoaa palvelua kaikille EU:n jäsenmaille veloituksetta. Ilma-alus on kehitetty nimenomaan merivalvontaoperaatioiden toimeenpanoon ja alusten päästöjen seurantaan. Miehittämättömät ilma-alukset sopivat erityisen hyvin merellisen tilannekuvan täydentämiseen Itämeren kaltaisella vilkkaasti liikennöidyllä merialueella.
– Miehittämätön ilmailu kehittyy nopeasti ja Rajavartiolaitokselle on tärkeää testata ja hyödyntää uutta tekniikkaa ketterästi. Tämän kokoluokan lennokki tarjoaa laajan toiminta-alueen myös avomerellä ja tilannekuvaa voidaan täydentää yhdessä naapurimaiden kanssa. Operaatio täydentää meidän muuta partiointiamme merellä, jota teemme veneillä, laivoilla, helikoptereilla, valvontalentokoneilla ja yhdessä naapurimaiden viranomaisten kanssa, kertoo rajaturvallisuusasiantuntija, komentaja Petteri Blomvall Rajavartiolaitoksen esikunnasta.