PORKKALAN vuokra-alueen palautus 26.1.1956 (U.A. Saarinen, Museovirasto)
Jussi Salo
KIRKKONUMMI
Vapaaehtoiset paljastavat Porkkalan parenteesin historiaaKIRKKONUMMI
Pellon reunalla joukko ihmisiä uurastaa arkeologisten työvälineiden, kuten kaivauslastojen ja metallinpaljastimien kanssa. Samalla kirkastuu ymmärrys yhdestä Suomen lähihistorian merkillisimmistä aikakausista. Porkkalan parenteesi (1944–1956) oli Neuvostoliiton vuokraama ja miehittämä alue Länsi-Uudellamaalla, josta yli 7 000 suomalaista joutui väistymään osana Moskovan välirauhan sopimusta jatkosodan jälkeen.
Nyt vain kuukausia ennen parenteesin päättymisen 70.-juhlapäivää (26.1.2026) Kirkkonummella kaivetaan esiin sen unohtuneita kerroksia – vapaaehtoisvoimin. Monivuotinen Porkkala 1944–1956-hanke järjestetään yhteistyössä Kirkkonummen kansalaisopiston kanssa.
Kaivaukset lähtivät liikkeelle paikallisen aloitteesta
Arkeologi ja filosofian tohtori Jan Fastin mukaan Kirkkonummen alue on edelleen pitkälti tutkimatta parenteesin ajoilta. Nämä Porkkalan kaivaukset saivat alkunsa 2021, kun paikallinen maanomistaja halusi selvittää oman maa-alueensa historiaa.
– Tämä paikka löytyi, kun maanomistaja kertoi löytäneensä sieltä esineitä. Nyt olemme jo neljättä ja viimeistä kautta tutkimassa tätä aluetta, Fast kertoo.
Kaivausten alueelta on löytynyt muun muassa venäläisten sotilaiden tekemiä puhdetöitä – esineitä, joissa on käsin kaiverrettuja panssarivaunukuvia tai kirjoituksia autonrengaskumiin.
– Ne esineet tuovat tekijänsä lähemmäksi tätä päivää ja kuitenkin kertovat kylmästä sodasta. Fast sanoo.
Vapaaehtoisten työpanos on korvaamaton
Kaivaukset tehdään pitkälti vapaaehtoisten avulla. Ilman heitä tutkimustyö ei olisi taloudellisesti tai käytännöllisesti mahdollista. Mukaan kaivauksille pääsee ilmoittautumalla Kirkkonummen kansalaisopiston kurssille.
– Vapaaehtoiset ovat A ja O. He mahdollistavat työn ja tuovat usein myös paikallistuntemusta ja kontakteja, Fast kiittää.
Porkkalan vuokra-alueen ytimestä Kantvikista kotoisin olevan vapaaehtoisen Minna Erkenin kiinnostus parenteesia kohtaan heräsi jo lapsena.
ERKEN (vas.) ja Lydman (oik.) puhdistavat huolellisesti kaivauksen maaperää viimeisten löytöjen toivossa 4. työkauden lopussa.
Jussi Salo
– Siellä (Kantvikissa) oli sairaalarakennus, ja siitä liikkui kaikenlaista huhua – ja nyt vihdoin pääsee oikeasti tutkimaan aikakautta.
Rakennuksen rauniot kertovat neuvostosotilaiden ja -siivilien arjesta
Tutkimuskohde on parenteesin aikana rakennetun ja puretun rakennuksen pohja, jonka käyttötarkoitus on selvinnyt pala palalta.
– Hypoteesi oli, että kyseessä olisi vaatepesula sekä peseytymispaikka väestölle, vapaaehtoinen Jan Lydman kertoo.
Löydöt, kuten partaterät, kammat ja parfyymipullo, maalaavat kuvaa arjesta vuokra-alueella.
PORKKALAN vuokra-alueelle osoittava ja panssariajoneuvot kieltävä liikennemerkki.
Jussi Salo
– Se parfyymipullo oli suljettu ja sisällä oli vielä tuoksua – sellainen vanha venäläinen hajuvesi. Ei ruusuinen, mutta tunnistettava, Lydman naurahtaa.
Tutkimus kilpailee ajan kanssa
Fast ja vapaaehtoiset muistuttavat, että Porkkalan aikakauden fyysiset jäljet katoavat nopeasti.
– Nyt on viimeinen hetki dokumentoida ja tutkia aluetta. 10–15 vuoden kuluttua nämä paikat ovat rakentamisen myötä todennäköisesti poissa, Fast sanoo.
Historialla on poliittiset varjot – mutta tutkimus pysyy neutraalina
Fast on tietoinen siitä, että Porkkalan konfliktiarkeologia voi herättää tunteita – erityisesti nykyisessä maailmanpoliittisessa ilmapiirissä.
– Meidän tehtävämme on pysyä objektiivisina. Tutkimus ei ota kantaa siihen, mikä oli oikein tai väärin.
Yksi löydöistä muistuttaa, kuinka historia heijastuu nykypäivään: kamiinan metalliluukku, jossa lukee Azovstal – nimi ukrainalaisesta terästehtaasta, joka oli Ukrainan sodan alussa 2022 kovien taisteluiden näyttämö Mariupolin piirityksen aikana.
– Se kertoo, ettei Venäjän kiinnostus Ukrainaan ole mikään uusi ilmiö, Fast toteaa.
ERKEN näyttää löytöä. Kaivauksilta löytyneet esineet valottavat parenteesin arkea.
Jussi Salo
“Jos me ei oltaisi täällä, tätä ei tehtäisi”
Tulevaisuudessa Fast toivoo, että hän ja vapaaehtoiset pääsevät tutkimaan neuvostosiviilien asutuspaikkoja ja Kantvikin sairaalaa.
– Meitä luullaan joskus oikeiksi arkeologeiksi, mutta tämä on opittu matkan varrella, Erken sanoo.
– Jos emme olisi mukana täällä, tätä ei todennäköisesti edes tehtäisi, Lydman toteaa.
– Hieno harrastus, Erken hymyilee.
Porkkalan parenteesin päättymisestä tulee tammikuussa 2026 kuluneeksi 70 vuotta – merkittävä hetki niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Kirkkonummen kunta juhlii tätä historiallista juhlavuotta yhdessä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa 26.1. alkaen. Ohjelmassa on luvassa monipuolisia tapahtumia ja elämyksiä. Lisätietoa ohjelmasta julkaistaan pian.