VARIKKOSELVITYKSESSÄ on tarkasteltu neljää vaihtoehtoa lähijunavarikon sijainniksi. Kuva: WSP
Jussi Salo
KIRKKONUMMI
Lähijunavarikon kaavoitus käynnistymässäKIRKKONUMMI
Seudullista lähijunavarikkoa koskevan kaavoituksen käynnistäminen on Kirkkonummen kunnanhallituksen asialistalla maanantaina 12.5.
Kunnanhallitukselle ehdotetaan, että se esittää edelleen 19.5. kokoontuvalle kunnanvaltuustolle, että kunnan kaavoitusohjelmaan lisätään lähijunavarikon mahdollistava kaavahanke kunnanhallituksen esittämälle alueelle. Kaavoitus käynnistetään vuoden 2025 aikana.
Lisäksi kunnanhallitukselle ehdotetaan, että se päättää todeta, että lähijunavarikon sijainnista ja toteuttamisesta päätetään myöhemmin Kirkkonummella ja Espoossa tehtävän asemakaavatyön ja muiden selvitysten tulosten perusteella Espoon ja tai Kirkkonummen valtuustojen toimesta. Tarvittaessa voidaan käynnistää valmistelu muissakin sijainneissa.
Sijaintivaihtoehdot Kirkkonummella Luoma tai Vuohimäki
Tällä hetkellä varikon sijaintivaihtoehdoiksi Kirkkonummella on tarkasteltu Luomaa tai Vuohimäkeä. Kunnanhallitukselle esiteltiin sen viime kokouksessa selvitys Rantaradalle sijoittuvasta seudullisesta lähijunavarikosta. Selvityksessä käsitellään neljää varikon sijaintipaikkaa Kirkkonummen ja Espoon alueilta. Selvityksessä on arvioitu vaihtoehtoisten varikkojen arvioituja vaikutuksia eri näkökulmista.
Selvityksen mukaan maakuntakaavassa lähijunaliikenteen varikon sijaintimerkintä on Kirkkonummen ja Espoon rajavyöhykkeellä Luoman ja Mankin alueilla. Se tarkoittaa, että varikon sijoittaminen Luomaan on maakuntakaavan mukainen.
Mikäli varikko toteutetaan Vuohimäkeen, on sen osalta laadittava maakuntakaavatasoiset selvitykset ja vaikutusarviot, jotta niiden perusteella voidaan arvioida, vastaako maakuntakaavasta poikkeava varikon sijaintiratkaisu maakuntakaavan tavoitteisiin. Kuitenkaan maakuntakaavan muutosta ei tarvittane.
Varikkoa varten laadittava asemakaava Vuohimäkeen on mahdollista toteuttaa voimassa olevan Kirkkonummen yleiskaavan 2020 puitteissa. Sen sijaan Luoman alueelle sijoitettava varikko vaatinee sekä osayleiskaavan että asemakaavan laatimista.
Vuohimäki on Luomaa kalliimpi vaihtoehto
Selvityksessä arvioidaan, että maisema- ja luontoarvojen osalta Vuohimäki vaikuttaisi Luomaa paremmalta. Kummassakin vaihtoehdossa on kuitenkin haasteita. Kulttuuriympäristön ja maiseman vaalimisen kannalta arvot ja nykytila huomioiden Vuohimäessä varikon vaikutus olisi pienempi.
Selvitys arvioi, että varikkoalueen häiritsevät vaikutukset asukkaille olisivat pienemmät Vuohimäessä kuin Luomassa, mutta Vuohimäessä siirtoajoliikenne tuottaisi laajemmin häiriötä. Investointikustannuksiltaan Vuohimäki on Luomaa kalliimpi. Varikon toteuttaminen Vuohimäkeen edellyttäisi lisäraiteen rakentamista Kirkkonummen keskustasta Vuohimäkeen. Junaliikenteen operoinnin kannalta parempi vaihtoehto olisi Luoman varikko ja Vuohimäki on vaihtoehdoista heikoin. Varikkotoiminnoista vastaavan henkilökunnan ja junankuljettajien kannalta Vuohimäki on heikoiten saavutettavissa.
Tieliittymiä parannettava molemmissa vaihtoehdoissa
Kumpikin sijainti Kirkkonummella edellyttää merkittäviä toimenpiteitä tieliittymä- ja katuyhteyksien kehittämiseksi. Luoman osalta nykyiselle Kehä III:lle ei voida toteuttaa lopputilanteeseen tasoliittymiä, joten Kehä III:n tiesuunnitelmassa suunnitellut eritasoliittymät ja rinnakkaistiet ovat tärkeitä. Vireillä olevan Kehä III:n tiesuunnitelman rinnakkaistien ajoneuvoliikenteen yhteyksien järjestämistapa on ratkaisematta Masalan ja Luoman alueilla. Tiesuunnitelman mukaiset liikennejärjestelyt ovat edellytys varikkoalueen asemakaavoitukselle. Vastaavasti Vuohimäen osalta tarvitaan kantatie 51 liittymän parantamista. Kantatietä 51 koskeva yleissuunnittelu on käynnistymässä syksyllä 2025 ja hankkeelle on saatu 10 miljoonan euron rahoitus hallituksen puoliväliriihessä keväällä 2025. Kirkkonummen kunta on antanut lausunnon kantatien 51 yleissuunnitelman edellyttämästä YVA-selostuksesta (kh 5.5.2025, § 151). Voidaan todeta, ettei suunniteltujen varikoiden työmaa-aikaista raskasta liikennettä, eikä muutakaan liikennettä, ole vielä suunniteltu riittävästi toimivuuksien osalta, eikä kaikkia haittoja ja kustannusvaikutuksia ole arvioitu.
Lopullinen päätös varikon sijainnista 2027 mennessä
Kummassakin Kirkkonummen vertaillussa varikkopaikassa on erilaisia haasteita. Kuitenkaan ehdotonta estettä käynnistää kaavan laatiminen ei tullut esille kummankaan sijainnin osalta.
Kunnanhallitukselle esitetään, että se päättää esittää kunnanvaltuustolle lähijunaliikenteen varikkoalueen kaavoituksen käynnistämistä joko Luoman tai Vuohimäen alueelle. Vuohimäessä tämä tarkoittaa asemakaavan laatimista ja mitä ilmeisimmin Luomassa sekä osayleiskaavan että asemakaavan laatimista.
Kaavoitus toteutetaan alueidenkäyttölain mukaisesti sisältäen lain edellyttämän vuorovaikutuksen eri osallistahojen kanssa.
Helsingin seudun MAL-sopimuksen mukaisesti tavoitteena on, että päätös lähijunaliikenteen varikon sijainnista Rantaradalla tehdään vuoden 2027 loppuun mennessä.
Varikon sijainnista ja toteuttamisesta päätetään myöhemmin Kirkkonummella ja Espoossa tehtävän asemakaavatyön ja muiden selvitysten tulosten perusteella Espoon ja tai Kirkkonummen valtuustojen toimesta.
Lähijunaliikenteen varikoiden suunnitteluun on varattu vajaa 3 milj. euroa edellisen MAL-sopimuksen mukaista Traficomin myöntämää valtionavustusta.
Espoon kaupunginhallitus on päättänyt viime lokakuussa käynnistää lähijunavarikon mahdollistavan asemakaavoituksen Näkinmetsän alueella.
JUSSI SALO