KIRKKONUMMI
Metsähovin radio-observatorioon rakennetaan maailman laajakaistaisin vastaanotinjärjestelmäKIRKKONUMMI
Kahden kansainvälisen yrityksen tuki tuo parhaan mahdollisen tekniikan suomalaistutkijoiden käyttöön avaruuden mysteerien ratkomiseksi Aalto-yliopistoon kuuluvassa Metsähovin radio-observatoriossa.
Suomen ainoassa tähtitieteellisessä radio-observatoriossa tähyillään pian taivaalle maailman laajakaistaisimmalla radioastronomisella vastaanottimella. Kiitos tästä kuuluu kahdelle kansainväliselle yritykselle, jotka päättivät tehdä yhteistyötä Metsähovin tutkijoiden kanssa.
Yhdysvaltalainen puolijohteita valmistava AMD tarjosi mikropiirejä, joiden ansiosta Metsähovi saa pian käyttöönsä parasta mahdollista tekniikkaa. Sveitsiläinen Knowledge Resources -yritys puolestaan asentaa mikrosirut helppokäyttöisiin moduuleihin. Uutta vastaanotinta rakennetaan parhaillaan Saksassa Max Planck -radioastronomian instituutissa.
Metsähovin radio-observatorion nykyiset vastaanottimet ovat tarkkailleet kvasaareja ja Aurinkoa kahdella kapealla gigahertsin levyisellä taajuuskaistalla 22 GHz:n ja 37 GHz:n ympärillä. Uusi vastaanotin sen sijaan monitoroi avaruutta ennennäkemättömällä laajuudella: se mittaa kerralla 18–50 ja 80–116 GHz:n väliset taajuudet.
Uudella vastaanottimella tehtävän tutkimuksen tavoitteena on päästä selvittämään avaruuden saloja täysin uudella tavalla: sitä aiotaan hyödyntää muun muassa supermassiivisten mustien aukkojen hiukkassuihkujen koostumuksen selvittämiseen, johon akatemiatutkija Talvikki Hovatta sai hiljattain rahoituksen Euroopan tutkimusneuvostolta. Hovatan tutkimusprojekti alkoi maaliskuussa 2025.
Yhteistyö mahdollistaa tutkimuksen
Vastaanotin tarvitsee toimiakseen niin sanotun loppupään (englanniksi backend) prosessoimaan vastaanottimen keräämät signaalit. Koska uusi vastaanotin on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen, loppupäätä ei saada valmiina kaupan hyllyltä, vaan se pitää suunnitella ja rakentaa itse. Siitä vastaa sekä Turun yliopistossa että nykyisin myös Hovatan projektissa työskentelevä Kaj Wiik.
Juuri loppupään rakentamiseen tarvittavat 16 mikropiiriä saatiin AMD:n University Program -ohjelman kautta. Ilman niitä halutun tutkimuksen tekeminen ei olisi mahdollista, sillä vastaanottimessa juuri datankeruujärjestelmä on kriittinen. Sveitsiläinen Knowledge Resources asentaa mikrosirut valmistamiinsa helppokäyttöisiin moduuleihin.
Hovatta on kiitollinen yritysten halusta tukea perustutkimusta ja tiedettä, jonka tavoitteena on lisätä tietoa maailmankaikkeudesta.
- Olen erittäin iloinen projektimme saamasta innostuneesta vastaanotosta ja hyvin kiitollinen heidän osoittamastaan tuesta. Yhteistyö mahdollistaa sen, että voimme alusta alkaen keskittyä oleelliseen eli kehittämään parhaan mahdollisen laitteiston ilman että joudumme tinkimään mistään teknisistä ominaisuuksista. Näin ollen pääsemme myös itse tieteen pariin nopeammin, Hovatta sanoo.