RAYMONDILLA (Esa Koski) on horjumattomat periaatteet ja siihen täytyy pikkuveljen, Charlien (Aivar Andrejev) sopeutua. Poliisi (Sara Ertek) ja tarjoilija (Mirja Heino).
Satu Holmlund
TEATTERI
Lohjan Teatterin Sademies - Herkän koomista draamaaTEATTERI
Niin sykähdyttävän hienoa näyttelijäntyötä oli tarjolla Lohjan Teatterin draamanäytelmässä Sademies, että ensi-illan yleisö palkitsi sitä välitaputuksin – yleensä aplodein kiitetään upeista laulu- tai tanssinumeroista.
Tämä itsessään kertonee jo, miten vahvalla intensiteetillä näitä kahta niin erilaista veljestä esittävät miehet, kovan bisnesmaailman edustaja, rakettimaisen nopeasti yhdestä sataan kiihtyvä Charlie (Aivar Andrejev) ja hänen autistinen isoveljensä, päivärutiineihinsa tarrautuva Raymond (Esa Koski) vetivät yleisönsä keskelle isän miljoonaperinnön jakoon liittyviä käänteitä.
Hyvä teatteriesitys elää ristiriidoista ja jännitteistä tässä draamassa sitä riittää niin veljesten erilaisissa luonteissa kuin kummankin periksiantamattomissa tavoitteissa. Ne toivat itsessään samalla myös tahatonta, hykerryttävää komiikkaa - toinen nopeana rahanahneena sähikäisenä ja toinen tapoihinsa juurtuneena, hitaana jurnuttajana.
Jo esityksen alku, kun omaan napaansa tuijottava Charlie hoitelee huonossa jamassa olevan yrityksensä raha-asioita vauhdikkaasti yhtä aikaa kahteen suuntaan, oli varsin vaikuttava. Ja vaikuttava oli myös Esa Kosken tähdittämän, miljoonaperinnöstä vähät välittävän, laitoshoidossa elävän isonveljen, Raymondin, roolihahmo, jolle tärkeintä elämässä olivat aivan muut asiat, kuten tuleeko ruoka joka päivä minuutilleen ajallaan ja että sitä vaahterasiirappia on pöydässä jo ennen pannukakkua ja paljon muutakin.
Näytelmän punaisena lankana kulkeva ajatus erilaisuuden merkityksestä ja hyväksymisestä vie lopulta perintörahoja havittelevan Charlien tärkeän kysymyksen äärelle: Kumpi on tärkeämpää, perintö vai perhe?
Ohjaaja Sari Niinikosken lämminhenkinen ja tarkka ohjaus näkyi hienosti veljeskaksikon koskettavassa kasvutarinassa ja koko teatteriseurueen työssä. Ensi-iltakin oli sopivasti huhtikuussa, kansainvälisen autismitietoisuuden ajankohtana. Ja kyllä, tämäkin esitys lisäsi ymmärrystä autismista ja ylipäänsä siitä, että kun kunnioitamme toisiamme, voimme erilaisinakin tulla toimeen ja jopa ”rikastua” toisistamme.
Ja tokihan esityksessä oli muutakin mieltä ilahduttavaa kuten Jyrki Kakon toimivat lavastusratkaisut, jotka ovat aina yllättävän upeita luomistyön helmiä, samoin Annukka Matilaisen puvustus, jossa ei koskaan mennä helpoimman kautta sekä esitystä tukeva ääni- ja valomaailma, nykyajan merkittävä lisäanti esityksiin.
Näytelmän taustoista voi lukea lisää KS N:o 13, s. 7, joten niistä ei tällä kertaa sen enempää, mutta tämäkin esitys vahvisti jälleen käsitystä, että jos haluaa nähdä hyvää teatteria, suunnaksi kannattaa valita Lohja.
LIISA KOSONEN