YMPÄRISTÖ
Syke: Sinilevätilanne pysynyt maltillisenaYMPÄRISTÖ
Suomen Ympäristökeskuksen mukaan sinilevähavainnot sisävesillä ovat hieman vähentyneet viime viikosta. Rannikkoalueilla tilanne on pysynyt vakaana, ja sinilevää on havaittu vähemmän kuin tyypillisesti keskikesällä. Avomerellä sinilevää on kuitenkin havaittu satelliittikuvien perusteella paikoittain hieman viime viikkoa enemmän.
uomenlahden länsiosissa ja Itämeren pääaltaalla on havaittu pääosin veteen sekoittunutta sinilevää viime viikkoa laajemmin. Itäisellä Suomenlahdella on havaittu keskiviikkona sinilevää pintakerroksessa ja paikoitellen pinnassa rannikkoalueilla ja avomerellä. Saaristomeren itäosissa ja Hangon pohjoispuolella sinilevää esiintyy paikoitellen.
Virallisen seurannan lisäksi arvokasta tietoa sinilevätilanteesta saadaan myös kansalaisilta. Kansalaishavaintoja saatiin kuluvalla viikolla Järvi-meriwikin sekä Vesi.fi:n kautta yhteensä 86.
Havainnoinnin lisäksi seurannassa hyödynnetään myös erilaista mittauslaitteistoa
Utön ilmakehän ja merentutkimusasema on tärkeä osa Itämerellä tehtävää merentutkimusta. Siellä on tehty säähavaintoja vuodesta 1881 alkaen, ja veden lämpötilaa sekä suolaisuutta on mitattu vuodesta 1900. Tutkimusasema mahdollistaa vedenlaadun seuraamisen reaaliaikaisesti automaattisten mittalaitteiden avulla. Utössä on käytössä myös kasviplanktonia kuvantavia laitteita, joita käytetään vesinäytteessä olevien kasviplanktonlajien, kuten sinilevien, havainnoimiseen. Näiden laitteiden tuottaman aineiston analysoimisessa ja kasviplanktonlajiston luokittelussa hyödynnetään koneoppimissovelluksia.
Syke mittaa vedenlaatua myös Itämerellä seilaavien kauppalaivojen, Silja Serenaden ja Finnmaidin, avulla. Laivoihin on asennettu automaattinen läpivirtauslaitteisto (Alg@line-mittauslaitteisto), joka mittaa Itämeren tilan arvioinnin kannalta tärkeitä muuttujia, kuten lämpötilaa, suolaisuutta, levämäärää ja sameutta laivareittien varrelta. Merivesi pumpataan viiden metrin syvyydestä, jonka jälkeen se virtaa mittauslaitteiston läpi samalla, kun alus kulkee reitillään. Järjestelmään kuuluu myös automaattinen vesinäytteenotin, jolla saadaan kerättyä vesinäytteitä maissa tehtäviä laboratorioanalyysejä varten. Laitteistoa ohjataan GPS:n avulla eli järjestelmä kytkeytyy päälle, kun laiva lähtee satamasta ja sen saavuttaessa näytteenottopisteen näytteenotin kerää vesinäytteen. Finnmaidin kyydissä kulkee tällä hetkellä myös kasviplanktonin automaattikuvantamisessa käytettävä virtaussytometri.
Vedenlaatua on mitattu kauppalaivoilla jo vuodesta 1993. Pitkä aikasarja ja tiheät näytteenotot mahdollistavat kattavan kuvan Itämeren ajallisista ja alueellisista muutoksista.
Voit seurata ajankohtaisia havaintoja Utön asemalta osoitteessa Data from Utö Atmospheric and Marine Research Station sekä kauppalaivoilta Itämeri.fi-sivustolla osoitteessa Ajankohtaiset havainnot - Itämeri.
Sinileväesiintymät voivat aiheuttaa terveyshaittaa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan sinileväesiintymät voivat aiheuttaa terveyshaittaa. Sinilevät tuottavat useita erilaisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa oireita. Osa sinilevistä voi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä, mutta suuri osa uimareille aiheutuneista oireista saattaa johtua myös muista yhdisteistä.
Etenkin pienet lapset ja lemmikkieläimet tulee pitää poissa sinileväisestä vedestä. Sinileväistä vettä ei saa käyttää löyly-, pesu- tai kasteluvetenä. Myrkytysepäilyissä tulee hakeutua lääkäriin ja lemmikkieläin tulee viedä eläinlääkäriin. Myrkytystietokeskus antaa tarvittaessa lisäohjeita.
Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kuntien terveydensuojeluviranomaiset.
Näin tunnistat sinilevän
Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen. Keväällä vedessä saattaa esiintyä myös kellertävää havupuiden siitepölyä. Sinilevästä poiketen siitepölyä esiintyy veden pinnan lisäksi myös esimerkiksi laiturin tai pihakalusteiden päällä.
Sinilevämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesiastiassa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.